Кламер БГ - Новини: Борисов пита Конституционния съд дали Гешев може да се съди сам

Борисов пита Конституционния съд дали Гешев може да се съди сам

България

|
Ср, 18 Дек 2019г. 17:15ч.
Борисов пита Конституционния съд дали Гешев може да се съди сам

Министерският съвет внесе в Конституционния съд искане за тълкуване на основния закон, за да разбере дали фигурата на "независимия прокурор" е възможна. Това се случва, след като правителство вече внесе своя законопроект в Народното събрание, без да проведе задължителното обществено обсъждане.

Конституционният съд трябва да отговори на въпроса дали правомощието на главния прокурор да осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори възпрепятства неговите подчинени да го разследват. Правителството се позовава на "общоприетия правен принцип, че "никой не може да съди себе си", който е елемент на правовата държава".

В питането до съда се допълва, че конституцията не дава ясен отговор на този въпрос, а това води до различни тълкувания и колебания, както в юридическите, така и в политическите среди. Символично питането е отправено в деня на тържественото встъпване в длъжност на Иван Гешев като главен прокурор. Неговият предшественик Сотир Цацаров бе трудоустроен от парламента, включително от ГЕРБ, като шеф на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ).

Напънът за съдебна реформа на правителството се основава върху последния доклад на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет. Международната институция към Съвета на Европа обяснява, че без дълбока реформа няма как да се премахне недосегаемостта на главния прокурор в България.

Първоначално премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Данаил Кирилов напълно игнорираха Венецианската комисия и внесоха законопроекта в парламента преди седмица, без да поискат тълкуване на конституцията. Два дни по-късно президентът Румен Радев подложи техните действия на сериозна критика и обяви, че сам ще предложи промяна в основния закон, но след провеждането на широки обществени дебати.

Именно критиките на Радев са накарали Министерският съвет да преосмисли решението си и да попита КС в опит да изземе политическата инициатива от държавния глава.

Неофициално конституционни съдии коментират, че имат нагласа да намалят огромната власт на главния прокурор чрез тълкуване на основния закон. Те наричат тази процедура "демократизиране на държавността".

mediapool.bg