Кламер БГ - Новини: Борисов към военни: Трябва да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия

Борисов към военни: Трябва да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия

България

|
Пет, 11 Окт 2019г. 13:57ч.
Борисов към военни: Трябва да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски", които положиха военна клетва в петък, съобщи БТА.

Той подчерта, че правителството е отпуснало 16 милиона лева за ремонт на сградния фонд на университета.

"Трябва да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия, Либия, Косово, дипломацията във външната политика е в наши ръце и ние ще сме добри политици, ако има траен мир, но винаги е добре зад гърба си да имаш възпиращата сила на българската армия във ваше лице", каза в приветствието си към курсантите премиерът.

От 1 януари четвърта рота ще отиде в Долна Митрополия, където вече е възстановено Военно-въздушното училище, припомни Борисов. Той се обърна към командирите с думите, че добър е този офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му.

"Затова аз ви разпореждам да пазите тези деца на тези хора, да се връщат живи и да ни пазят и нас", каза Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към 163-мата курсанти - първокурсници с думите, че те са избрали трудния, но най-достоен път на защитници на България и на бъдещи командири в Българската армия.

"През тези 1400 години България съществува като държава благодарение на българската армия", заяви Каракачанов.

В последните години правителството и Министерството на отбраната полагат усилия не само за модернизацията и превъоръжаването на армията, но и за стандарта за живот и заплащането на българските офицери, каза още той.

Министърът допълни, че днешните първокурсници, положили клетва са випускът, който е възстановил традицията и с новите курсантски униформи. Така и в обществото ще имате самочувствието на хора, които се подготвят да бъдат не само бойни командири, но и лидери, каза Каракачанов и благодари на родителите, възпитали своите деца в дух на патриотизъм и отговорност.

mediapool.bg