Кламер БГ - Новини: Борисов призова бюджетът да започне да се бори с демографската криза

Борисов призова бюджетът да започне да се бори с демографската криза

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 15:00ч.
Борисов призова бюджетът да започне да се бори с демографската криза

Борисов обсъди демографската криза с евродепутата Сергей Станишев, сн. ГЕРБ

Преди да коментира във вторник по същество резултатите от първия тур на местните избори, изгубени от ГЕРБ в София, лидерът на партията Бойко Борисов се спря на демографските проблеми и призова повишаването на раждаемостта да сплоти политическите съмишленици. Това стана след среща с евродепутата Сергей Станишев по темата, каквато бившият лидер на БСП имаше и с премиера Николай Денков същия ден.

Справянето с демографската криза трябва да е водеща национална кауза, смята Борисов и определя това като един от най-важните национални проблеми, справянето с който трябва да обединява политическите съмишленици.

"Демографската криза, трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет, както и в националната здравна стратегия за 2030 година", заявил лидерът на ГЕРБ.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който също участвал в срещата, е допълнил, че трябва да се търси системен подход за разрешаването и преодоляването на демографската криза.

"Необходимо е спешното постигане на политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел", заявил от своя страна евродепутатът Сергей Станишев.

Депутатът Десислава Атанасова е уверила, че ГЕРБ има готовност да се ангажира с национални програми, както и да се търсят начини за разширяване на пакетите на НЗОК, чрез които държавата подпомага засегнатите семейства.

Премиерът Николай Денков е коментирал на срещата си със Станишев, че мерките в борбата с демографската криза вече започват да дават първи резултати. Той е припомнил, че последните две редовни правителства са осигулири по-добри условия за работа, по-високи възнаграждения и подобряване на репродуктивното здраве на българите.

Именно ниската раждаемост, ниското заплащане и миграция са трите основни причини за демографската криза в България, сочи проучване по поръчка на Станишев, с което той запознал министър-председателя, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е отбелязал вдигането на минималната работна заплата от 650 лв. през 2021 г. на 933 лв. от 1 януари 2024 г., увеличеното държавно подпомагане за инвитро процедури от 5000 на 6 хил. лв. и повечето средства за здравна профилактика.

За периода 2024 – 2026 г. ще бъдат отпуснати още 240 млн. лв., за да се осигурят достатъчно места за всички деца в детските ясли и градини. Първите резултати от тези мерки се виждат от ръста на коефициента на плодовитост (т.е. средният брой живородени деца на една жена във фертилна възраст) у нас. За периода 2013 г. – 2021 г. той се увеличава плавно от 1,48 на 1,58, а данните на НСИ от миналата 2022 г. сочат съществен скок на 1,78. Коефициентът на плодовитост е бил най-нисък през 1997 г. – 1.09, информират от Министерския съвет.

Според Денков подходът за повишаване на раждаемостта трябва да е системен.

"Демографската политика трябва да бъде сред най-важните приоритети. Тя би могла и трябва да бъде основа при разработването на управленската програма на правителството за периода след 2024 г.", заявил премиерът. По думите му търсенето на решения на този проблем трябва да е общонационална задача, а не партийна.

mediapool.bg