Кламер БГ - Новини: България ще иска от ЕК нулеви ставки за търговия със Северна Македония

България ще иска от ЕК нулеви ставки за търговия със Северна Македония

България

|
Пон, 04 Фев 2019г. 18:54ч.
България ще иска от ЕК нулеви ставки за търговия със Северна Македония

България ще поиска от Европейската комисия нулеви ставки в стокообмена със Северна Македония, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев в София.

Борисов отчете, че към момента стокообменът между двете страни възлиза на 605 млн. евро, но се очаква скоро да надмине милиард евро.

Той благодари на Европейска комисия за подкрепата по темата за интеграцията на Западните Балкани и посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило тази тема на масата.

"Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече", каза Борисов.

Зоран Заев каза от своя страна, че България и Македония са пример за новата реалност на Балканите – "два братски народа, които създадоха близко приятелство".

"Изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21 век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава“, заяви Заев.

Двамата са обсъдили изпълнението на Договора за добросъседство, който трябва да изчисти спорните въпроси от историята.

"Днес сме се събрали – така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе – 147 години от рождението на Гоце Делчев“, обясни Борисов.

По време на посещението на македонската делегация министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми подписаха и програма за сътрудничество.

mediapool.bg