Кламер БГ - Новини: Борисов: Седмица след Великден ще видим дали сме отговорна нация

Борисов: Седмица след Великден ще видим дали сме отговорна нация

България

|
Четв, 16 Апр 2020г. 19:06ч.
Борисов: Седмица след Великден ще видим дали сме отговорна нация

"Моите опасения са, че това разпускане в следващите дни ще доведе до бум. Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация", заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък пред журналисти по време на инспекция на напредъка на строежа на участък от магистрала "Хемус".

Преди това той провери как върви изграждането на продължението на газопровода "Турски поток" у нас и рехабилитацията на част от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", а след това посети великотърновски завод за дезинфектанти.

Премиерът коментира още, че с неспазването на мерките на практика се наказват тези, които са спазвали дисциплина. Той добави, че е разпоредил на МВР да бъдат максимално стриктни по отношение на декларациите, подавани на изходите на населените места, и изрази възмущението си от опитите да се лъже за повода за пътуване.

Борисов отново призова гражданите заради коронавируса да останат по домовете си, като изтъкна, че това е доказано най-добрата мярка.

По-късно при посещението си във великотърновския завод на "Хигиенно-медицинска индустрия", премиерът съобщи, че фирмата, която е най-големият производител на дезинфектанти в България е направила голямо дарение за болниците, църквите и манастирите.

"Тук видях и препаратите, с които се мият улиците във Велико Търново", каза още премиерът Борисов и похвали производителя и други подобни предприятия, че "разнасят славата на България из цяла Европа".

"Австрийската държава дари на Италия 3 тона дезинфектанти, а ние дарихме 8 тона дезинфектанти на Министерството на здравеопазването, които те са разпределили", изтъкна управителят и съсобственик на завода Виктор Азманов.

Борисов поздрави жителите на Велико Търново по случай приетата преди 141 години Търновска конституция, която е била една от най-демократичните за времето си.

Премиерът изтъкна, че за развитието на града държавата е дала над 50 милиона лева. "А завършването на автомагистрала "Хемус" ще е като пълноводните реки, които ще променят града. Така че нека се пазим 2-3 седмици, това ми е молбата - заради вас, заради нас, заради всички", посочи Борисов.

Той информира също така медиите във Велико Търново, че тази вечер със самолет на НАТО се очаква да пристигне дарение от Китай за България, договорено от него с президента и премиера на Китай – Си Дзинпин и Ли Къцян.

"В него ще има респиратори и маски от най-висок клас за самите лекари. Самолетът ще бъде пилотиран от американски пилоти – две жени. Ще го чакат и американският, и китайизтъкна посланик, и нашият министър на здравеопазването, както и шефът на Щаба, за да може още утре дарението да бъде разпределено и да тръгне към болниците", обяви министър-председателят.

mediapool.bg