Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков ще сезира прокурор за изнесени от Иван Гешев СРС-та

Бойко Рашков ще сезира прокурор за изнесени от Иван Гешев СРС-та

България

|
Пет, 23 Юли 2021г. 16:26ч.
Бойко Рашков ще сезира прокурор за изнесени от Иван Гешев СРС-та

Бойко Рашков ще сезира прокурор за изнесени от Иван Гешев СРС-та

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви в петък от парламентарната трибуна, че ще сезира определен прокурор за действията на главния прокурор Иван Гешев и ще очаква този обвинител да прояви кураж. Според Рашков главният прокурор е извършил престъпление при разпространяване на информация, събрана със специални разузнавателни средства.

По думите му действията на главния прокурор не са били мотивирани с някаква процесуална цел, а единствено, за да се удари по президента.

"След назначаването на Иван Гешев се натрупаха множество факти за нарушения. Ще обърна внимание на свободното изнасяне на данни от СРС. На юристите е известно, че такива данни не могат да се изнасят в публичното пространство. Те могат единствено и само да се използват за нуждите на наказателното производство. А законът казва, че лицатаq на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват. А те са разгласени по разпореждане на главния прокурор", посочи Рашков.

Иван Гешев бе основна тема по време на парламентарното изслушване на служебните министри на правосъдието и вътрешните работи Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Двамата единодушно осъдиха поведението на мнозинството във Висшия съдебен съвет, който преди ден отхвърли внесеното от Стоилов искане за отстраняване на Гешев.

В готовността си да брани Гешев с всички средства, ВСС стигна дори дотам да обяви за несъществуващи конституционните правомощие на правосъдния министър да иска отстраняването на главния прокурор.

Обсада на Гешев

Парламентарния дебат показа, че в следващите седмици въпросът за Гешев остава в полезрението на депутатите и министрите. Забележително бе, че този път главният прокурор не бе защитен от ГЕРБ и ДПС, които бяха основните политически крепители на ситуацията в прокуратурата. ДПС запазиха мълчание по време на дебата, а ГЕРБ се обаждаха само в защита на лидера си Бойко Борисов.

През следващите дни се очаква се Министерството на образованието да започне проверка на дипломата на Гешев за завършено юридическо образование във ВИПОНД (сега Академията на МВР). Това е следствие от твърденията на бившия "царски" депутат адв. Минчо Спасов, че дипломата на Гешев не му дава юридическа правоспособност.

През следващата седмица Янаки Стоилов ще представи идеите си за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Според правосъдния министър това задължение трябва да бъде връчено на специален (ад хок) прокурор, който да провежда разследванията. За да се гарантира независимостта на този магистрат, Стоилов предлага той да има възможност да продължи кариерата си в съда, ако желае това.

Едновременно с това парламентът ще се възползва от правото си да извика на специално изслушване Иван Гешев. Анонсирани бяха възможни кадрови и законодателни промени в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което да се превърне в работеща институция. Това Бюро има право да извършва проверки за начина, по който прокуратурата работи и съхранява информацията от подслушванията.

БСП потвърди, че все още иска оставката на главния прокурор – нещо, за което отдавна настояват "Демократична България", "Изправи се БГ!Ние идваме" и "Има такъв народ", чиято позиция как да стане това все още не е избистрена.

Парламентарният дебат не подмина и Бюрото за защита към главния прокурор. Това е бившето Бюро за защита на свидетели, което бе преобразувано в Бюро за защита и се превърна в нещо като Преторианска гвардия на Гешев. Ако Конституционният съд не обяви Бюрото на Гешев за противоконституционен орган заради полицейските правомощия на неговите служители, то най-вероятно ще бъде закрито с голямо мнозинство

Бойко Рашков съобщи, че Бюрото на Гешев харчи по 9-10 милиона лева на година, за да охранява единствено Гешев.

Подслушването на президента

Пред депутатите служебният вътрешен министър напомни, че разгласяването на сведения, събрани със СРС, се наказва с лишаване от свобода. Поради това той ще сезира определен прокурор, за да види дали този магистрат има кураж да разследва своя началник

През лятото на миналата година КС обяви, че всеки компетентен български прокурор може да образува разследване на главния прокурор и да го води, без шефът му да се меси.

"Има случаи на осъждане на лице точно за това(за подслушване). България е правова държава. След като един човек е осъден за такова престъпление, а друг е извършил същото, следва ли да се образува наказателно производство (срещу Гешев)?", пита Рашков и добави:

"Ние всички ще видим дали прокуратурата ще предприеме някакви действия".

ВСС като щит на Гешев

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов разказа на депутатите своите впечатление от дебата във ВСС по предложението за отстраняване на главния прокурор.

"В професионален и юридически план смятам, че моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което аз не приемем и ме озадачава е, че дискусията завърши с това, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа", каза Стоилов. Той допълни, че с членовете на ВСС има концептуални различия за това какво е разделение на властите.

Според Стоилов с действията си в четвъртък мнозинството от членовете на ВСС са опитали да поставят щит върху главния прокурор:

"Те искат този щит да бъде поставен много по-напред, за да не може никой след мен да постави този въпрос".

"България има нужда от ефективна и отчетна прокуратура", каза Стоилов, но напомни, че претенциите на депутатите и обществото към Гешев не бива да водят до отслабване на самата самата прокуратура.

Бойко Рашков допълни: "Главният прокурор у нас е досегаем юридически и както видяхме- недосегаем фактически".

"Съмнявам се, че ВСС се състои от представители с високи професионални и нравствени качества, както повелява конституцията".

Реподбор

Депутатите от ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ показаха, че имат нагласа за извършване на съдебна реформа. Четирите политически групи разполагат с общо 147 гласа, но за промени в конституцията се нуждаят от подкрепата на БСП и ГЕРБ. Въпреки това мнозинството е достатъчно за иницииране на значителни законодателни промени.

Лидерът на групата на ДБ Христо Иванов обяви, че съдебната реформа наистина не се изчерпва със смяната на Иван Гешев и ВСС, но и без това не може. Той напомни предизборното обещание на коалицията, че трябва да започне смяна на кадровия състав на прокуратурата, защото много от сегашните прокурор са непригодни да си вършат работата.

Иванов говори и за последния негативен доклад на Държавния департамент за инвестиционния климат в страната, в който думата "корупция" е била използвана 24 пъти по отношение на България. Той обясни, че това прогонва всички чужди инвеститори.

Мая Манолова (ИБГНИ) определи ВСС като "бакалница с тезгях с щайги с гнили ябълки".

Кога най-после?

Жельо Бойчев (БСП) попита Рашков :"Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?".

Бойко Рашков отговори, че срещу някои длъжностни лица от предишното управление в момента текат много активни проверочни следствени действия.

"Дали те ще доведат до задържане под стража, не мога да предвиждам, но при разследване това винаги е възможно. Естествено, че когато става въпрос за милиарди, много е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към най-строга мярка за неотклонение. Националната следствена служба (НСлС) разследва там. Има 8.6 млрд. лв., за които се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки", каза Рашков.

Борисов, мутренските години и дъното на парламентарзима

Вътрешният министър стана автор на най-аплодираната от мнозинството реплика по време на дебата, предизвикана от атаката на Тома Биков (ГЕРБ):

"Кой да бъде главен прокурор? Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков… С нищо не се справихте тогава (през 90-те г. - б.р.), г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава, с Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте".

Рашков отговори, като визира и Бойко Борисов, който в тези мутренски години бе част от силовата групировка СИК:

"Бях избран за народен представител, седях тук и се държах много по-прилично. Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност".

Последваха бурни ръкопляскания от мнозинството в пленарната зала и гневна реакция от ГЕРБ.

Първо Рашков обвини депутатите от ГЕРБ, че с опитите си да го прекъсват, му напомнят за поведението на силовите групировки през 1995 и 1996 година. После Биков излезе да му обясни, че много добре помни мутренските времена и как е ходил на протести да "сваля с камъни" Жан Виденов и самия Рашков.

Тогава Бойко Рашков беше в ръководството на Националната следствена служба. Това накара вътрешния министър да напомни за миналото на Бойко Борисов, който по това време имаше обща фирма с фигури от СИК.

Томислав Дончев от ГЕРБ да направи аналогия между Борисов и репресирания земеделски водач Никола Петков:

"Министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: "Вие отивате в затвора".

Съпартиецът му Маноил Манев допълни:

"Това обаче, че не можете да се разберете в кулоарите и в кабинетите си кого да правите министър, кой да арестува и кой да ви е флагманът на терора, а го правите от трибуната на Народното събрание, това вече е дъното на парламентаризма".

mediapool.bg