Кламер БГ - Новини: Оправданията на Борисов за данъчна амнистия стигнаха до Възродителния процес

Оправданията на Борисов за данъчна амнистия стигнаха до Възродителния процес

България

|
Съб, 09 Март 2019г. 21:14ч.
Оправданията на Борисов за данъчна амнистия стигнаха до Възродителния процес

След като Йордан Цонев (ДПС) и Цветан Цветанов (ГЕРБ) мотивираха непрозрачното и без икономическа обосновка предложение за опрощаването с националната сигурност, сега премиерът Бойко Борисов стигна до Възродителния процес.

”В ГЕРБ също има десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност. Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън", каза Борисов по време на Осмата академия на женския актив на ГЕРБ във Велико Търново.

В петък с гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът опрости дълговете на мюфтийството към държавата, които са над 8 млн. лева.

"Не сме се договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията”, добави премиерът, след като от БСП коментираха, че това е поредното доказателство, че ГЕРБ управлява с ДПС.

"Никога не сме били, няма и да бъдем в коалиция с ДПС. Да излезе БСП и като нас да заяви. Да видите какво гърчене ще започне", каза Борисов.

По думите на Борисов решението е вътрешно за ГЕРБ, "в което няма намеса друга политическа партия, нито е по искане на Турция”. По-рано от мюфтийството защитиха опрощаването на дълговете им с аргументи за националната сигурност. Подобни използва в събота и Борисов.

”Моята майка като ме изпращаше с автомата…”

"Ако помолим БНТ да извади архивни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хиляди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командироваха учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. 1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война", разказа Борисов

"Цял живот съм бил биткаджия. Искам да се спася от това. И да дърпаш бабички по границата, не е голямо геройство. Има и здрави мюсюлмани. Иди дърпай тях. На жълтите павета е много лесно", каза лидерът на ГЕРБ, визирайки лидера на НФСБ Валери Симеонов.

"Ние казваме - опрощават се дълговете. Когато Дянков искаше за Българската православна църква да направим същото, му казах: "Има началник, който да решава тази работа. Ти не се бъркай", поясни премиерът.

"В това отношение игра не бива. Толкова е гадно, че ще ни върнат векове назад. И когато парите идват от съседни държави и то не само за мюсюлмани. Ние можем да се прегръщаме и целуваме, но разузнаванията още работят. Искаме да тръгнем на чисто и вече всеки да си оправя финансите", обясни Борисов.

Той добави, че на тази тема няма да си замълчи, защото се приказвали неверни неща.

Борисов съобщи, че в понеделник в 10 часа е поканил на среща българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Илияна Йотова: Това е тежък прецедент

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в събота, че приетата на първо четене амнистия на дълговете на вероизповеданията е ”тежък прецедент”.

Йотова призова пред БНР властите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения".

"Отстрани изглежда така, но не съм присъствала на подобни разговори”, коментира Йотова темата дали има сделка между ГЕРБ и ДПС.

mediapool.bg