Кламер БГ - Новини: Близо 45 500 студенти минали през стажове по европроект, 20% получили оферта за работа

Близо 45 500 студенти минали през стажове по европроект, 20% получили оферта за работа

България

|
Вт, 11 Дек 2018г. 14:08ч.
Близо 45 500 студенти минали през стажове по европроект, 20% получили оферта за работа

Близо 45 500 студенти са преминали успешно през стажове, финансирани по европроект на Министерството на образованието и науката. Около 20 на сто от тях са получили предложение за работа, въпреки че повече от 90% са заявили, че биха останали на работа в организацията, в която са били на практика.

Общо в проекта са се включили над 46 000 младежи от почти всички университети в страната.

Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя отбеляза, че проектът "Студентски практики - фаза 1" е един от най-успешните, изпълнявани от образователното ведомство. Той беше финансиран с 35.8 млн. лева и приключва на 29 декември.

Проектът постигна много добри резултати и за министерството връзката между университетите и реалната работна среда продължава да бъде един от основните ни приоритети и ще предложим този проект да продължи с втора фаза, с комбинирано финансиране - национално и европейско, каза Сачева.

По проекта студентите преминаваха през 240 часа практическо обучение. Получаваха и стипендия от 480 лева на месец. Студентите на теория се подпомагат от академични наставници, както и от менторите в организациите, които ги вземат на стаж. те също получават заплащане.

Резултатите показват, че по проекта с практически обучения най-много студенти са били от професионалното направление "Медицина", "Теория на изкуствата", "Химични технологии", "Стоматология", "Спорт", "Право", "Здравни грижи" и други.

По проекта с най-много обучени практиканти е БАН. След това, като работодател, се нарежда университетската болница "Света Марина" във Варна, в която практическото си обучение по медицина са получили 571 студенти. Следват университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен - с 494 студенти, и Детската градина номер 8 в Благоевград, през която се преминали 415 студенти по педагогика.

Най-много от студентите, участвали в проекта, са от Софийския университет - 10 на сто, от УНСС - 8.5%, от Пловдивския университет - 8.4 на сто, от Югозападния и от Великотърновския университет.

Едва 5.64 на сто от стажантите са получили заплащане от работодателите, които са ги взели на практика. Останалите са разчитали само на евросредствата.

mediapool.bg