Кламер БГ - Новини: Близо 1/4 от хората се оплакват от загубена работа или забавена заплата

Близо 1/4 от хората се оплакват от загубена работа или забавена заплата

България

|
Ср, 15 Апр 2020г. 11:16ч.
Близо 1/4 от хората се оплакват от загубена работа или забавена заплата

Почти 1/4 от хората твърдят, че след месец извънредно положение заплатата им е била забавена, а работното им време намалено или направо са загубили работата си. Това сочат данни от проучване на агенция АФИС. В него са участвали 2085 човека.

На въпрос дали са изпитали затруднения заради извънредното положение 28.4% от участниците съобщават за съкращаване на работното време, а 23.6% - за забавяне на заплатата. Почти 24% посочват, че са останали без работа.

"Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Сред населението като цяло преценяващите, че "живеят по-зле" от останалите хора е 19%, а сред изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е около два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%). Дали е по причина или като следствие, е друг въпрос, важното е, че те имат по-малко резерви и са по-уязвими", пишат авторите на изследването.

Най-силният удар е понесъл туризмът, твърди се в изследването. Почти половината от заетите в сектора (44%) са загубили работата си. Сериозно са пострадали транспортът и строителството. Там около 15% от заетите са останали без работа. Спад на заетостта има и в услугите (11%), както и в търговията (10%).

Едновременно с влошената икономическа обстановка се отчита ръст на доверието към инстуциите. Заедно с това обаче все повече хора са на ръба на безизходицата, твърди проучването.

"На въпроса, ако извънредното положение продължи, колко време можете да издържите финансово, всеки десети (10%) споделя – "Вече не издържам". Всеки двайсети (5%) отговаря – "около седмица". 31% могат да потърпят още около месец. 26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които смятат, че могат да изкарат половин година и повече. Иначе казано, кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните граждани разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще", са част от изводите.

Почти половината участници (48%) очакват, че животът може да се върне към нормалния са ритъм до няколко месеца. Около 15% са по-оптимистичнонастроени и прогнозират, че отпадането на ограниченията ще е в рамките на месец.

"Мнозина обаче предполагат, че финалът на това изпитание ще видим чак към края на годината (23%) или след това (15%)", посочват от агенцията.

mediapool.bg