Кламер БГ - Новини: Банев имал милиард лева в швейцарска банка

Банев имал милиард лева в швейцарска банка

България

|
Нед, 09 Дек 2018г. 11:13ч.
Банев имал милиард лева в швейцарска банка

"Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия в неделя по повод повдигнатото срещу бизнесмена и съпругата му Евгения обвинение за пране на сума в същия размер. Двамата в петък бяха оставени в ареста, след като бяха екстрадирани от Фрланция у нас.

"Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв., говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, посочи Гешев.

"Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от "задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, обясни той.

Гешев отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти.

"Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, каза зам.-главният прокурор.

В същото време той призна, че е трудно да се докаже, че Баневи са изпрали въпросната сума. По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания. Той обаче даде пример как по същия начин за длъжностно присвояване на 3 млрд. лв. е привлечен бившият мажоритарен акционер на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, припомни Гешев.

Той коментира и условията в арестите у нас, след като снимки, направени от омбудсмана Мая Манолова при посещение в килията на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, провокираха дискусия за ужасните условия в арестите.

"Те се определят и контролират от Министерството на правосъдието. Тези условия покриват минималните европейски изисквания. Явно са недостатъчно добри, но държавата ни е в това състояние. Това обаче не значи, че те не трябва да се подобряват”, коментира Иван Гешев.

За задържаният в Турция Димитър Желязков - Митьо Очите, той каза, че след като е допусната от турския съд екстрадицията му у нас трябва да се даде решение на външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган.

"Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул в Одрин”, каза Гешев.

За акцията от миналата седмица, при която бе иззето незаконно оръжие, за което се смята, че е изнесено нелегално от оръжейния завод "Арсенал", той посочи, че така прокуратурата е предотвратила това оръжие да попадне на улицата – "дали на българската или европейската, това е все едно“.

mediapool.bg