Кламер БГ - Новини: БСП се засили с искане за изслушване и оставка на Гешев

БСП се засили с искане за изслушване и оставка на Гешев

България

|
Ср, 22 Юли 2020г. 13:15ч.
БСП се засили с искане за изслушване и оставка на Гешев

БСП продължава да настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно обаче социалистите настояват той да бъде и изслушан в парламента. Партията предлага да се задействат разписаните в Конституцията и правилника на парламента процедури, които позволяват шефът на държавното обвинение да бъде изслушан от народните представители. Освен това БСП вече говорят и за много по-широк дебат – изобщо за правомощията и мястото на прокуратурата. Към момента това е единствената парламентарно представена партия, която поддържа искането на протестите за оттеглянето на Гешев от поста.

Надяваме се да не е той

"Искаме дебатът за правомощията на главния прокурор да е отвъд Гешев, надяваме се в процедурата за изслушването вече да не е той", заяви в сряда депутатът Антон Кутев.

Според него в случая става въпрос за действията на държавното обвинение от последните няколко месеца.

"Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат без решение на съда? Как се нарушава свободата на кореспонденцията, може ли и кога може да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство. Как си взаимодействат властите? Според Конституцията те са разделени. Искаме да уточним кога може главният прокурор да дава политически оценки, кога не. Това са въпросите, които предстои да се решат в нашето общество", заяви Кутев.

През последните няколко седмици прокуратурата активно публикува чатове между президентския секретар Пламен Узунов и Пламен Бобоков. И двамата бяха арестувани за кратко. На Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която във вторник съдът намали на 10 хил. лв.

Заради това дело прокуратурата организира акция в президентството, по време на която в институцията нахлуха въоръжени полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор. Така Гешев успя да постигне немислимото – още същата вечер пред президентството се събра спонтанен митинг, обединяващ хора с различни политически възгледи, протестиращи срещу мафиотския модел, охраняван от главния прокурор.

Досега Гешев няколко пъти е заявявал, че няма да си подаде оставката. Нещо повече, той очаква решение на Конституционния съд, от което се да стане ясно дали президентът Румен Радев може да бъде проверяван за престъпление докато още е на поста си.

Дай ни един доклад да четем

Гешев трябва да подготви доклад за прилагането на законите у нас, смята БСП. Той трябва да обхваща периода от миналия януари до сега. Документът трябва да бъде разгледан от парламента.

"Това, което ние предлагаме днес, е парламентът да не се прави, че не чува какво се случва навън. Ние имаме право на тази инициатива, но дали тя ще се реализира, зависи от събирането на мнозинство. Ние внасяме този проект за решение и той ще трябва да бъде гласуван в пленарната зала. Парламентарната група на БСП единодушно застава зад тази инициатива да видим какво ще кажат другите парламентарни групи. Намират ли смисъл главният прокурор да дойде да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички, в това число не само политически сили и институции, адвокати и юристи, да настояват за неговата оставка", заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Според правилника на Народното събрание такова искане може да бъде направено от 1/10 от депутатите, от парламентарна група или от самия главен прокурор. Самото предложение обаче трябва да бъде гласувано от парламента и за това е нужно мнозинство. Т.е. то може да бъде гласувано, само ако мнозинството поиска. 

mediapool.bg