Кламер БГ - Новини: БСП се върна в парламента

БСП се върна в парламента

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 12:50ч.
БСП се върна в парламента

Депутатите от "БСП за България" се върнаха в четвъртък в парламента след тримесечно отсъствие.

В регистрацията за пленарното заседание отново участва и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който предишния ден се появи в Народното събрание за пръв път от полагането на клетва като депутат през април 2017 година.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави с добре дошли завърналите се депутати от левицата и дори се пошегува с тях: “Чакайте, че то сега имаме много хора и ще претоварите системата, колеги. Те са ви забравили вече отпечатъка, господин Стойнев, затова малко по-настоятелно“.

БСП се оттегли на 17 февруари след решение на Националния съвет на партията, по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, депутатите от левицата да напуснат парламента и да не участват в пленарните заседания и в работата на парламентарните комисии.

Решението бе мотивирано с несъгласие на приети промени в Изборния кодекс, като БСП постави три условия за връщането си в парламента - избор на нов състав на ЦИК, връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване.

Впоследствие обаче БСП се отдаде на предизборна кампания.

Стойнев: Очакваме конструктивна работа в парламента

Очакваме конструктивна работа в парламента през следващите месеци до изборите, които предстоят за местна власт, коментира пред журналисти в Народното събрание Драгомир Стойнев, заместник-председател на ПГ на социалистите.

Той коментира, че БСП ще продължи да бъде конструктивна опозиция и обеща хубавите неща, които се предлагат, да бъдат приети.

Три месеца след отсъствието на парламентарната група, Стойнев оцени парламента като "променен" и заяви, че не са загубили тренинг, защото са следили работата на Народното събрание. "Липсва Цветан Цветанов, липсва Данаил Кирилов. Виждаме, че Делян Пеевски вече всеки ден идва на работа, което е доста добре. Хората са спокойни", каза Стойнев.

По отношение на законодателната програма, депутатът посочи, че тя не е била достатъчна. Той не смята, че БСП е загубила изборите за Европейски парламент заради отсъствието си от парламента.

"Необходимо е да се върнем към един нормален диалог. Имаше един период, в който тонът беше доста висок от двете страни, и от управляващи, и от опозиция. Това не е нормално за работата на едно Народно събрание", коментира Стойнев и призова за по-конструктивен диалог за работа в следващите няколко месеца.

ГЕРБ: БСП взе правилното решение

Смятам, че БСП взе правилното решение да се върне в пленарната зала, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Всеки има право да сбърка и след това да се поправи, отбеляза той.

Биков допълни, че не е задължително работата на парламента да бъде спокойна. Най-добре е всички, които са избрани за народни представители, да бъдат в зала, това е нормално, коментира депутатът.

Валери Симеонов: Работата на парламента сега ще се забатачи

Работата на парламента сега ще се забатачи, защото ще започнат неоснователни възражения. Това коментира пред журналисти в парламента Валери Симеонов от ПГ "Обединени патриоти", след завръщането на левицата в пленарна зала. "Решили - върнали се", каза Симеонов.

По думите му, може би на депутатите от БСП сега ще им трябва известно време, за да си възвърнат самочувствието. "Аз мисля, че и без тях парламентът работеше доста ефективно", коментира той и добави, че работата на НФСБ като опозиция е по-ефективна от тази на БСП, защото тя е оспорвала законопроекти и решения "повърхностно" и "за да гони скандала".

"С това сме различни. Мисля, че НФСБ е по-ефективната опозиция от БСП в изминалите две години", каза Симеонов.

По повод искането на БСП за оставка на финансовия министър Владислав Горанов, Симеонов заяви, че то не е основателно. Според него неспазването на закона за разпределението на партийните субсидии датира от 2006 г.

mediapool.bg