Кламер БГ - Новини: БСП внесе искане за оставката на шефа на КЕВР

БСП внесе искане за оставката на шефа на КЕВР

България

|
Пет, 29 Юни 2018г. 15:15ч.
БСП внесе искане за оставката на шефа на КЕВР

Парламентарната група на БСП внесе в петък проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите си левицата изтъква, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона.

Причината БСП от два дни да иска оставката на Иванов е, че енергийният регулатор е оставил без внимание внесената при него подписка, събрана от партията, в която се посочва, че комисията трябва да попречи на сделката между ЧЕЗ и "Инерком".

По тази тема вчера от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна Иванов, а след това заяви, че партията й ще поиска да бъде отстранен от поста преди края на мандата му. Според актуалното законодателство съставът на регулатора се избира от Народното събрание.

В БСП смятат, че става дума за отказ да се изпълни Законът за енергетиката, според последните промени в който, на регулатора бяха дадени правомощия да се произнася по сделки с дружества, чиято дейност контролира. Иванов още вчера обясни, че консултациите с юристи са показали, че не може комисията да взима отношения по въпросната подписка, още повече, че с нея се изисква взимането не на решение, а на определено решение.

Вносителите на искането посочват в съобщение до медиите, че Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите и КЕВР, в т.ч. и нейният председател не е сред онези, които правят това.

"Народните представители от левицата са категорични, че това тълкуване, в лицето на председателя на КЕВР, представлява тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката", се посочва в съобщението до медиите.

mediapool.bg