Кламер БГ - Новини: "Заплатата ми е под 1500 лв". БГ-дипломати стачкуват и хвърлят жълти стотинки

"Заплатата ми е под 1500 лв". БГ-дипломати стачкуват и хвърлят жълти стотинки

България

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 18:16ч.
"Заплатата ми е под 1500 лв". БГ-дипломати стачкуват и хвърлят жълти стотинки

Сн. БГНЕС

Десетки служители на Министерството на външните работи излязоха на едночасова ефективна стачка в сряда с искане за увеличаване на заплащането в системата.

Те хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Служителите в министерството планират ефективни стачни действия от 1 декември.

Те не приемат отсъствието на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на "специални" индивидуални заплати за определени служители, нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите, липсващата практика за преизчисляване на заплатите и т.н, съобщи БГНЕС.

Служителите на МВнР предупредиха, че ако няма реакция, ще започнат ефективни стачни действия и в задграничните представителства на България.

Мартин Колев, председател на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС), каза, че те настояват ) заплатите им да се доближат до други сходни до министерството ведомства, които се занимават с въпросите на националната сигурност и суверенитет като Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и други служби.

Колев обясни, че стачните действия ще се изразяват в преустановяване на работния процес, като консулските услуги зад граница на този етап няма да затварят.

"Колегите от Дирекция "Консулски отношения" имат пряко отношение към обработването на данните, които пристигат от нашите задгранични представителства, така че е възможно някакво прекъсване на този процес", добави Колев.

Той обясни, че за дипломатически ранг се изискват минимум два чужди езика и магистърска степен.

"Аз съм с три чужди езика и магистърска степен, имам и колеги в подобна ситуация, и заплатата ми е под 1500 лв. чисто на месец", каза той.

Колев посочи, че засега се е коментирало увеличение до 30 %.

По думите му това би върнало нивата на заплатите на служителите в МВнР до тези в началото на годината заради инфлацията.

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов уточни, че служебният министър Николай Милков е поискал от премиера увеличение с 30 процента на заплатите, за което ще са нужни 8 и половина милиона лева.

Дали средствата ще бъдат отпуснати ще стане ясно при дебатите по бюджета.

Заплащането на служителите в София е ниско, но зад граница получават и командировъчни.

Постовете зад границата са едни от "най-привлекателните" държавни назначения и често за тях се изисква и политическа подкрепа.

По-рано от професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба обясниха, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд.

mediapool.bg