Кламер БГ - Новини: Атанас Чобанов от "Биволъ" Опитват се да ни пришият към делото, за да ни шпионират

Атанас Чобанов от "Биволъ" Опитват се да ни пришият към делото, за да ни шпионират

България

|
Четв, 01 Авг 2019г. 16:51ч.
Атанас Чобанов от "Биволъ" Опитват се да ни пришият към делото, за да ни шпионират

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов отрече да има връзка с фирмата за киберсигурност "ТАД Груп". От няколко дни прокуратурата упорито се опитва да свърже разследващия сайт с компанията, чиито служители са заподозрени в хакването на Националната агенция по приходите.

"Извън публикациите на медиите, нищо не знам. След като започна това разследване и публикациите в медиите, тогава научих, че има такава група. Нямаме комуникация с Кристиян Бойков (хакера на "Тад груп") и какъв беше там... Иван Тодоров (собственикът на фирмата). Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със специални разузнавателни средства и с други методи да разберат по какви теми ние работим. ... Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни", каза Атанас Чобанов пред БНР.

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция, за да привика за разпит Чобанов. Той обясни, че в момента е на почивка в европейска страна и заяви, че ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Чобанов даде за пример как "Биволъ" съдейства на институциите, когато има данни за пробиви в сигурността.

"Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки - на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е", обясни Чобанов.

mediapool.bg