Кламер БГ - Новини: Атанас Атанасов: Премиерът е наредил ареста на Нено Димов

Атанас Атанасов: Премиерът е наредил ареста на Нено Димов

България

|
Пон, 13 Ян 2020г. 16:24ч.
Атанас Атанасов: Премиерът е наредил ареста на Нено Димов

"Когато няма вода – ето ви зрелище. Това е с цел временно отпушване на общественото напрежение". С тези думи лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов опреди ареста и отстраняването на Нено Димов като министър на околната среда и водите.

По думите му премиерът Бойко Борисов е разпоредил ареста на Димов, а прокуратурата е действала на принципа "помогни на другарчето". "Кой е подписал заповедта за арестуването му? Шефът на Трето районно? Трето районно няма никакво отношение към безводието в Перник", каза Атанасов.

"Страхът на Борисов е от обществено недоволство и протести, които могат да свалят кабинета. Затова е този рязък ход – хвърляме една жертва на хората", добави той.

Атанасов смята, че в желанието си да бъде във властта на всяка цена Димов "се превърна в жертва на този, който го е назначил". "Бих казал, че той в някакъв смисъл е жертва на своя кариеризъм", каза още съпредседателят на Демократична България.

Атанасов подчерта, че жителите на Перник са станали жертва на двата вота, които се проведоха миналата година – евроизборите и местния вот. "Проблемът е замитан, за да не повлияе на изборните резултати", добави той.

Според него в настоящото Народно събрание няма политическа воля за сваляне на правителството.

Кънев: Идеята екоминистерството да остане на ВМРО вещае катастрофа

Предложенията екоминистерството да остане под контрола на ВМРО "вещаят катастрофа в сферата на политиките по околната среда", смята евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

"Ако утре някой зам.-председател на партията ВМРО стане министър на околната среда и водите, това е знак за продължаване на една много опасна политика, която ще доведе не само до режим на водата, но и до режим на тока", каза той пред БНР.

Кънев определи министърът в оставка като "много тежък провал":

"Не само в сферата на водата, а и в сферата на отпадъците, на биоразнообразието и "Натура 2000", природните паркове... и изумителната, бих казал, неподготвеност на българското правителство за предстоящите, а и засега действащите политики за борба с промяна на климата. България е далеч най-неподготвената европейска държава за тези важни политики. Далеч най-неподготвена е и да извлече големите възможни ползи от новия Зелен пакт на ЕК", каза той, но подчерта, че не може за провал в политика да се обвинява само един министър.

"Политиката е на правителството, на мнозинството, на коалицията. А ние сме изправени пред провалена политика в сферата на околната среда", добави евродепутатът.

По думите му има "данни за много тежки нарушения в случая с яз. "Студена", но съдът трябва да определи дали Димов е виновен и "дали е единственият виновен".

Според Кънев премиерът трябва да предложи нова политика, а не просто нов човек на поста министър.

"Мен много малко ме интересува рейтинга на господин Борисов. Докато той се интересува от рейтинга си, а не от проблемите на българските граждани, ние постоянно ще се сблъскаме с такива тежки кризи…", каза още той.

mediapool.bg