Кламер БГ - Новини: Арестувана е шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Арестувана е шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

България

|
Пон, 24 Фев 2020г. 15:06ч.
Арестувана е шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

За 24 часа бе арестувана в понеделник директорката на Басейнова дирекция-Източнобеломорски район инж. Цветелина Кънева. Единственото, което съобщават от прокуратурата е, че акцията в офисите на басейновата дирекция в Пловдив е по разследване за длъжностно престъпление. Претърсвания , изземвания и разпити на свидетели били извършени и на други места, посочват от държавното обвинение. То обещава повече информация да бъде дадена във вторник.

Акцията започна сутринта, когато полицейски части с маски и оръжия блокираха входа пред Басейнова дирекция. Бяха изнесени кашони с документация. На излизане от сградата прокурор Марин Пелтеков от Окръжна прокуратура Пловдив отказа да коментира, а пиарът на Басейнова дирекция Лиляна Барганова съобщи, че няма информация за какво е задържана директорката и че продължават да работят. На въпрос изненадани ли са от акцията, тя отговори:

"Не сме изненадани, в смисъл такъв, че в държавата се проверява работата на всички държавни институции. Не мога да давам мнение за работата на прокуратурата. Винаги сме били коректни към вас. Но темата не е към нас. Обърнете се към органите, които са компетентни4, каза тя, цитирана от БНР .

Действията на органите на реда не са свързани със зачестилите замърсявания на реките в региона, заяви обаче директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев.

През уикенда Районна прокуратура-Асеновград повдигна обвинение на управителя на "Лъки Инвест" АД и на отговорника на хвостохранилището на дружеството за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на водите на река Юговска. Това е станало през незаконно инсталирани тръби, за които в неделя вечерта от екоминистерството събощихач, се бали демонтирани.

84-годишният управител на предприятието Любен Васев и 55-годишният Румен Караисенов са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лева, за това, че са допуснали замърсяването на реката, съобщи прокурорът Венелин Савов.

mediapool.bg