Кламер БГ - Новини: Съдиите в САС отказаха да вземат страна в скандала с шефката на съда

Съдиите в САС отказаха да вземат страна в скандала с шефката на съда

България

|
Четв, 19 Окт 2017г. 18:21ч.
Съдиите в САС отказаха да вземат страна в скандала с шефката на съда

Общото събрание на Софийския апелативен съд (САС) отказа да вземе страна в скандала около председателя на съда Даниела Дончева, която бе обвинена в действия със "силен корупционен мирис" от колегата ѝ Милен Василев преди десетина дни.

Над 1/3 от апелативните съдии поискаха темата да бъде обсъдена, но след няколкочасово събрание в четвъртък единодушно отказаха да вземат становище по случая, става ясно от съобщение на пресслужбата на съда.

В него се посочва, че някои от присъстващите са изразили мнения, че "внушенията, които се правят чрез заявлението са недопустими, а начинът, по който то е разпространено в коридора и впоследствие в медиите – неприемлив".

Освен това от САС уточняват, че по време на Общото събрание самият Милен Василев е изразил съжаление, че е подписал заявлението до колегите си с "неуважение" към председателя Дончева.

"Общото събрание на Апелативен съд – София отказа да вземе становище и по заповедта за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав. Магистратите приеха, че това не е в тяхната компетентност, още повече че по въпроса вече са сезирани и правят проверки Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Р. България, както и Върховният касационен съд", добавиха от пресслужбата на съда.

Съобщението завършва с това, че апелативните съдии са приели решение, с което са се съгласили, че според Закона за съдебната власт (ЗСВ) е изцяло в правомощията на председателя на съда да разпределя съдиите по състави.

Съдии, присъствали на събранието, коментираха пред Mediapool, че за съжаление то е преминало "с много викове и крясъци" и Даниела Дончева е срещнала сериозни трудности в председателстването му.

Освен отказа да вземат становище по скандала със заявлението на Василев обаче, колегите му са отхвърлили и контрапредложение поведението му да бъде осъдено от Общото събрание. Основният аргумент на съдиите да не заемат страна в казуса е, че предстои по него да се произнесат компетентните органи.

Въпросното "заявление" на Милен Василев бе закачено в съдийския коридор на САС и в него се посочваше, че Даниела Дончева неправомерно му е иззела висящите дела, премествайки го в друг състав и заемайки неговото място.

Макар да уточняваше, че няма доказателства в тази посока, съдия Василев отбелязваше, че има подозрения, че рокадата е била провокирана от "нездрав интерес" на председателя на съда да поеме казус за над 102 млн. лв., свързан с фалита на КТБ.

Дончева отхвърли съмненията на колегата си, отговаряйки, че той е бил преместен от 6-и в 11-и състав на Търговското отделение по утвърдена в САС практика. Причина за преместването му бе освобождаването на 11-и състав от Стефан Гроздев, който стана член на ВСС от парламентарната квота.

Впоследствие председателят на САС сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към ВСС и Съдийската колегия на съвета, настоявайки компетентните органи да я проверят за данни за корупция.

Междувременно ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов разпореди друга проверка по случая за това дали заповедта на Дончева за разместване на въпросните състави е в съответствие със Закона за съдебната власт.

mediapool.bg