Кламер БГ - Новини: Ангел Джамбазки настоя прокуратурата да провери дали БХК работи срещу държавния интерес

Ангел Джамбазки настоя прокуратурата да провери дали БХК работи срещу държавния интерес

България

|
Пон, 02 Окт 2017г. 19:23ч.
Ангел Джамбазки настоя прокуратурата да провери дали БХК работи срещу държавния интерес

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е сезирал прокуратурата с искане за проверка дали Българския хелзинкски комитет (БХК) не работи против интересите на България. Повод за това е позицията на организацията за кандидатурата на София за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата.

Преди седмица от БХК изпратиха писмо до Европейската комисия, в което изразяват опасения дали ще се опазват правата на хората с различна сексуална ориентация.

След като Великобритания напусне Европейския съюз, Агенцията по лекарства трябва да бъде преместена в друга държава от съюза. Миналата седмица анкета сред служителите на агенцията показа, че най-предпочитаната дестинация за ново седалище на службата е Амстердам.

В писмото Джамбазки и депутатът от Обединени Патриоти Александър Сиди уточняват, че България е единствената държава, освен ново присъединените такива, в която няма седалище на европейска агенция. "Това би спомогнало на страната за изграждането на висок международен рейтинг, както и би повишило значително инвестициите в сектора на фармацевтичните услуги", смятат те.

"В писмото, подписано от Красимир Кънев, странно и без никаква логика, се обвързва домакинството на агенцията с правата на група хора с нетрадиционна сексуална ориентация, която е в разрез с българското законодателство", пише още в писмото.

Твърдо сме убедени, че високообразованите специалисти от агенцията ще дойдат да работят в България, а не да демонстрират своята сексуална ориентация. Отделно от това, уверени сме, че в иначе широките правомощия и компетенции на лидерите на демократично устроения Европейски съюз, до които е адресирано въпросното писмо, не включват извънработните занимания и най-вече личния живот на тези хора.

Джамбазки пита прокуратурата кой финансира БХК и дали финансиращият орган работи за чужди държави, против интересите на България.

mediapool.bg