Кламер БГ - Новини: Швеция предлага 8 изтребители "Gripen", но може да подобри офертата си

Швеция предлага 8 изтребители "Gripen", но може да подобри офертата си

България

|
Вт, 02 Окт 2018г. 15:43ч.
Швеция предлага 8 изтребители "Gripen", но може да подобри офертата си

SAAB и Швеция предлагат на България 8 нови изтребители "Gripen", но предложението им е под заложения от българската страна бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС и са готови да го подобрят при преговори. Това стана ясно във вторник на презентацията на офертата, в която участваха Йоаким Валин от шведската Агенция за отбранително имущество, Йонас Йелм от SAAB и посланикът на Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Те не влязоха в подробности за конкретните параметри на предложението и не сравняваха детайлно самолетите "Gripen" с конкурентите им за сделката F-16, F-18 и "Еurofighter" (втора ръка).

SAAB и Швеция са готови да доставят първите четири изтребители до 2 години. Като част от сделката те ще оборудват напълно два хангара на авиобазата "Граф Игнатиево", а на по-късен етап ще има и регионален център за поддръжка.

Едно от предимствата на тази оферта е относително евтината поддръжка и експлоатация на изтребителите "Gripen". От компанията представят предложението си като възможно най-икономичното решение за България.

В преговорите офертата може да се подобри и по отношение на периода, в който машините ще бъдат поддържани, цената и други параметри.

SAAB предлагат и оборудване на машините с най-модерни американски и европейски оръжейни системи по избор на България. Въоръжението е включено в цената. От фирмата гарантират, че няма да има проблеми при интеграцията на каквото и да е въоръжение.

Те са готови да предложат и мащабна програма за индустриално сътрудничество. Потенциални партньори са българските фирми Авиоаманс, Оптикс, ТЕРЕМ Летец и Самел - 90.

Изтребителите вече са на въоръжение в Швеция, Южна Африка, Унгария, Чехия и Тайланд.

Първоначалните очаквания бяха, че Швеция и SAAB може да предложат повече от 8 машини за този бюджет, но това на този етап не се е случило. От Министерството на отбраната на няколко пъти коментираха, че броят на предложените машини ще е един от основните критерии при избора на доставчик.

Основният конкурент на Gripen ще е офертата на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 - блок 72, известна като Viper (V).

Другите две подадени оферти са за F-18 и на Италия за "Еurofighter" (втора ръка).

България търси да закупи най-малко 8 самолета за 1.8 млрд. лева с ДДС. Военното министерство се надява да сключи сделката до края на годината.

mediapool.bg