Кламер БГ - Новини: MO не намери от кого да купи двигатели за МиГ-овете

MO не намери от кого да купи двигатели за МиГ-овете

България

|
Ср, 12 Юли 2023г. 13:06ч.
MO не намери от кого да купи двигатели за МиГ-овете

Изтребител МиГ 29, сн. Военновъздушни сили

Военното министерство прекрати поръчката за доставка на шест ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители MиГ-29, защото не са подадени оферти.

България все още разчита само на МиГ-овете, за да охранява въздушното си пространство, но поддръжката им стана изключително трудна след руската военна агресия срещу Украйна.

Усилията на МО да осигури още часове във въздуха на МиГ-овете осигуриха два двигателя от Полша. А сега МО очаква да ремонтира още шест двигателя в украинския завод "Луцки ремонтен завод "Мотор".

Украинците са подизпълнител на ведомствения холдинг "Терем", който спечели поръчката за ремонта на двигателите на стойност над 15 млн. лева без мита и ДДС.

Надеждите на МО да намери и вече ремонтирани двигатели обаче не се оправдаха и ситуацията във ВВС остава критична. Има възможност повечето МиГ-ове да бъдат приземени следващата година и охраната на небето ни да се поеме от съюзниците в НАТО.

Още по темата

Вместо България да помогне на Украйна с МиГ-ове, тя ще ни помогне и ще ремонтира двигатели

За разлика от другите две държави в НАТО, които разполагат с МиГ-ове – Полша и Словакия, България отказа да помогне с тях на Украйна, тъй като са единствената опция за охрана на въздушното ѝ пространство.

В същото време се очаква първите новозакупени изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" да бъдат доставени през 2025 година, но след това ще трябва и време за усвояването им.

Така се очертава възможен луфт от няколко години, в които страната ни може да остане без изтребители.

Към момента усилията на МО и ВВС са насочени към осигуряването на варианти за поддръжката на МиГ-29.

mediapool.bg