Кламер БГ - Новини: 14-годишно дете се удави в басейн в център от семеен тип в Шумен

14-годишно дете се удави в басейн в център от семеен тип в Шумен

България

|
Пет, 04 Авг 2023г. 16:42ч.
14-годишно дете се удави в басейн в център от семеен тип в Шумен

14-годишно дете се удави в басейн в център от семеен тип в Шумен

Дете на 14 години, настанено в център от семеен тип в Шумен за деца и младежи с увреждания, се е удавило в сглобяем басейн в двора на имота. Инцидентът е станал около 10.25 ч. в петък сутринта, докато настанените в дома са закусвали.

Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по здравеопазване и социална политика в община Шумен, разказа пред БНТ, че детето е било изпуснато за малко от надзор. То е страдало от множество увреждания, сред които и трудно преглъщане.

Преди междинната закуска трима от настанените в центъра, заедно с детегледачката, са почистили басейна, след това се прибрали, като заключили вратата към двора.

“Това момче, което е пострадало, е било до тях, докато закусват, загубват го от погледа… Много съобразително е излязъл при положение, че директният изход е бил заключен. Независимо от затрудненията от ходенето, много бързо се е случило. Веднага се намесва и счетоводителката, която започва да му прави изкуствено дишане", разказва Маркова.

Детето умира докато в центъра чакат пристигането на линейката.

Басейнът, в който става злополуката, е с дълбочина 50 см. Има стена, която по думите на управителя на центъра трудно би се преодоляла без чужда помощ.

Според управителя на центъра Йордан Йорданов момчето е излязло през някой от страничните изходи. По думите му момчето се придвижва много бързо чрез пълзене, но персоналът е в недоумение как е влязло в басейна, тъй като е ниско.

Предстои да бъде назначена съдебномедицинска експертиза, да се изиска документацията на центъра и да се установят всички служители, полагащи грижи за децата, живущи там.

Окръжната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство по случая. На мястото се извършват огледи, разпитват се свидетели и се изясняват фактите и обстоятелствата около инцидента.

mediapool.bg