Кламер БГ - Новини: България ще прилага Истанбулската конвенция, ако ЕС я приеме

България ще прилага Истанбулската конвенция, ако ЕС я приеме

България

|
Ср, 01 Авг 2018г. 13:54ч.
България ще прилага Истанбулската конвенция, ако ЕС я приеме

България ще трябва да прилага Истанбулската конвенция, без значение от решението на Конституционния съд, ако тя стане част от законодателството на Европейския съюз. Това коментира юристът проф. Атанас Семов в сряда пред БНР. Той все пак напомни, че България има опция да блокира части от конвенцията – ако държавата обяви, че някои норми противоречат на "националната ни конституционна идентичност"

"Истанбулската конвенция, която няма да бъде ратифицирана от България, понеже е несъвместима с българската конституция, много скоро ще стане договор на ЕС, навярно още в рамките на австрийското председателство и като договор на ЕС ще се прилага и в България. Всяка държава в съюза е длъжна да изпълнява европейските правни норми. Правовият ред на ЕС има върховенство пред вътрешното право на всички държави-членки, включително и пред конституциите на държавите", обясни проф. Семов.

Юристът допълни, че чл. 4 от Договора на ЕС все пак дава възможност за изключения, ако България изрично съобщи за несъвместимост на конвенцията с конституционната идентичност.

"България трябва да направи прочит на понятието за национална конституционна идентичност и евентуално да откаже прилагане на отделни разпоредби от конвенцията, което правото на ЕС допуска", коментира Семов.

Според него текстовете от конституцията, свързани с традиционното разбиране за семейството и неговата роля, могат да бъдат прочетени като изразяващи българската национална конституционна идентичност. В тази връзка според него трябва да бъде изтъкната и демографската катастрофа.

За решението на Конституционния съд и част от коментарите за него, че е обслужило политиците, Семов каза, че е нормално КС да проявява политическа чувствителност.

"Водещото в ролята на Конституционния съд винаги е опазването на върховенството на конституцията, но винаги един Конституционен съд задължително трябва да проявява и политическа чувствителност, адекватност към обществените вълнения, към обществените ценности и към обществените страхове“, каза преподавателят по право в Софийския университет.

Той добави, че такава роля през годините са изпълнявали и Конституционният съвет на Франция, и Конституционният съд на Германия.

В края на миналата седмица българският Конституционен съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на основния ни закон. КС призна, че конвенцията е единственият по рода си всеобхватен акт на международното право, който адресира домашното насилие и в частност насилието над жените. В същото време КС обяви, че конвенцията размива граници между двата пола с въвеждането на чуждото понятие "джендър" (социален пол).

В своето особено мнение конституционните съдии Румен Ненков и Георги Ангелов обявиха мнозинството в КС, че с това решение са обслужили интересите на политици от всякакви цветове.

mediapool.bg