Кламер БГ - Новини: България става все по-ненадежден съюзник в НАТО

България става все по-ненадежден съюзник в НАТО

Анализи и Коментари

|
Пон, 03 Окт 2016г. 13:50ч.
България става все по-ненадежден съюзник в НАТО

България става все по-ненадежден съюзник в НАТО. Страната не изпълнява ангажиментите си, няма модерна армия, на която може да се разчита, а вече става и непредсказуема.

В неделя премиерът Бойко Борисов обяви изненадващо, че парламентът може да прекрати и без това скромното ни участие в Афганистан, ако не се намери възможност афганистанците да бъдат връщани в страната си. Причината е, че българските военни там уж налагали мир и демокрация, пък местните бягали към Европа. Затова според него е по-логично парите, които даваме за контингента в Афганистан, да бъдат пренасочени към охраната на границата.

НАТО реагира дипломатично на заканата му, без да навлиза по същество: "България е ценен съюзник и допринася чрез значително участие на български войски в мисията на НАТО в Афганистан, която обучава, съветва и подпомага афганистанските сили за сигурност".

България обаче не е съгласувала засега намерението си с НАТО, а Министерството на отбраната не е дало никакви сигнали да обмисля изтеглянето на контингента ни. В ход са и няколко обществени поръчки за стотици хиляди лева около осигуряването му и подготовката на следващите български военни, които трябва да заминат за Афганистан.

Премиерът повдигна въпроса за българския контингент там миналия месец, в разгара на кризисните разговори с ЕС за мигрантската заплаха и поисканите (и получени) средства от Брюксел за засилване на охраната по границите ни.

"Трябва да решим основния проблем - къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия - да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори", коментира Борисов на 18 септември.

Българското участие в Афганистан е символично от гледна точка на общото присъствие на НАТО, но българските военни се разчита и работата им е оценена високо. Около 110 български военни помагат за подготовката на местните сили в столицата Кабул и за охраната на вътрешния параметър на летището в Кандахар.

Мисията на НАТО “Решителна подкрепа” е за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан и не е обвързана с подписване на споразумение за реадмисия.

София наистина има право да преразгледа участието си в нея, но това трябва да бъде аргументирано и добре обмислено решение, а не част от предизборната кампания на управляващата партия и под формата на ултиматум.

Още повече, че България няма никаква друга алтернатива да гарантира националната си сигурност освен НАТО.

mediapool.bg