Кламер БГ - Новини: Осветители от операта написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

Осветители от операта написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

България

|
Ср, 17 Окт 2018г. 15:40ч.
Осветители от операта написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

Двама осветители от Софийската опера, са вандалите, написали "Локо София" на мемориала на жертвите от ядрената бомба в Хирошима.

Мъжете вече са уволнени и отстранени от трупата, която е на турне в Япония, а директорът на операта Пламен Карталски в съобщение до медиите посочи, че "осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.". "Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия", допълва той.

Седмото турне на Софийската опера и балет там започна в началото на октомври. В продължение на около две седмици в столицата Токио, в Осака, Нагоя, Фукуока, Хирошима и други японски градове първият ни оперен театър трябва да изиграе 11 представления на оперите "Турандот" и "Кармен". Спектаклите срещат овациите както на публиката, така и на критиката, но инцидентът помрачава отличното представяне на трупата.

По-рано българската държава се извини на Япония и осъди посегателството срещу паметника.

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония", посочиха от външно министерство.

Мемориалният парк на мира в града е построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 година.

Един малък надпис е надраскан на пейката до купола, построен на мястото, където е паднала атомната бомба. Има и два други надписа, но много по-забележими, надраскани върху бялата ограда около Музея на мира.

Един от тези надписи говори достатъчно на всеки българин – "Локо София".

Според местната администрация, която управлява парка, графитите са открити от охранител на 15 октомври сутринта.

mediapool.bg