Кламер БГ - Новини: Болните с Covid-19 са вече 293, в болница са 99

Болните с Covid-19 са вече 293, в болница са 99

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 17:45ч.
Болните с Covid-19 са вече 293, в болница са 99

Нови 17 случая на Covid-19 са доказани в петък, с които общият им брой достигна 293.

От новите случаи 13 са в София, във Варна, Пловдив, Сливен и Пазарждик по 1. До края на деня обаче се очаква да излязат още проби.

Днес един пациент е бил изписан от “Пирогов“, с което общият брой на изписаните става 9. Още 4 души са били изписанин от ВМА, но те все още не са с отрицателни проби и остават на домашно лечение.

Общо в болница в страната са настанени 99 души с Covid-19, от които 53 са в София. Интубираните пациенти, които са в тежко състояние, са 9.

Заразеният медицински персонал е 13 души, като според началника на щаба срещу болестта ген. Венцислав Мутафчийски по-голямата част са заразени при пътуване, отколкото при работа.

Болниците разполагат с над 7000 легла за пациент с Covid-19

По-рано сутринта Мутафчийски съобщи, че болниците в страната разполагат с над 7000 легла за лечение на пациенти с Covid-19. За 1347 от тях има респиратори.

Преди дни към болниците бе изпратено искане да предоставят данни с колко биха могли да увеличат капацитета си при нужда. Представен е списък с общо 7473 легла, като по-късно МЗ публикува заповед и разпределение на леглата по болници.

Според Мутафчийски капацитетът на интензивните легла може да бъде увеличен още. Той не каза с точно колко. Засега в София има 518 респиратора, останалите са из болниците в страната.

Един болен – цялото семейство под карантина

Две деца, на възраст 3 и 8 години са дали положителни проби за коронавирус. Заразена е и 22-годишна жена от Бургас. Те са били контактни с лекар, дал положителна проба преди дни, а жената е пътувала.

Останалите новоустановени пациенти през изминалото денонощие са от София, Пловдив, Хасково и Кърджали. Нови случаи има в столичната инфекциозна болница.

Засега се запазва броят на пациентите в тежко състояние трима. За излекуваните има инструкция да бъдат освобождавани, ако след 21 дни дадат отрицателни проби. След това ще са в едномесечен болничен у дома си. Очаква се в петък да бъде изписан още един оздравял пациент от Александровска болница.

Щабът обмисля да издаде препоръка, че цели семейства трябва да останат под карантина, ако се установи един болен тях, обясни Мутафчийски.

Засега това още не е факт.

Нормален начин на живот

На въпрос дали може да каже кога българите ще се върнат към нормалния си начин на живот Мутафчийски заяви: "След като изпаднат в абсолютно ненормалния начин на живот в разгара на епидемията".

Очаква се пикът на заболяването да е около Великден.

Дарители

Най-големият дарител до момента е АЕЦ "Козлодуй", стана ясно от думите на Мутафчийски. Първа атомна е направила дарение за 800 хил. лв., договорът е бил подписан в четвъртък. Сред другите дарители са бизнесменът Кирил Домусчиев и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

mediapool.bg