Кламер БГ - Новини: България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

България

|
Нед, 24 Апр 2022г. 17:59ч.
България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

Руски правителствен самолет е прелетял в неделя през въздушното пространство на България. Информацията се потвърждава от специализирания сайт Flightradar24.com. В същого време агенция БГНЕС съобщи, че официален представител на българското правителството е потвърдил информацията за полета пред нея. Все още официална позиция на МВнР по казуса не е представена.

Полетът е осъществен, независимо от факта, че на 27 февруари ЕС като цяло обяви, че затваря въздушното си пространство за руски самолети. Това е една от санкциите заради започнатата от Русия война в Украйна. България обяви, че затваря въздушното си пространство за руски самолети от полунощ на 26 февруари.

"Всички въздухоплавателни средства с лиценз издаден от Руската федерация не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, включително въздушното пространство над териториалните води. Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари 2022 г.", се казва на сайта на Министерство на транспорта.

Сн. Flightradar24.com

"Източникът уточни, че става въпрос за разрешен полет от Министерството на външните работи, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати", пише агенцията.

Телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, твърди, че този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия. По информация на бТВ става въпрос за руски дипломати, които се прибират от Хърватия.

Маршрут

Руският правителствен самолет кацна в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград "Никола Тесла".

Самолетът е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия, припомня БГНЕС.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24.

Сн. БГНЕС

Медиите

Телевизия N1показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Според справка на БГНЕС

около 15.30 ч самолетът вече е прелетял над територията на България обратно за Русия.

mediapool.bg