Кламер БГ - Новини: България праща зенитни комплекси на Украйна и очаква помощ от НАТО

България праща зенитни комплекси на Украйна и очаква помощ от НАТО

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 17:40ч.
България праща зенитни комплекси на Украйна и очаква помощ от НАТО

Снимката е илюстративна, БГНЕС

Партиите, подкрепящи правителството – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, готвят нов пакет военна помощ, в рамките на който България ще изпрати на Украйна зенитно ракетни комплекси с отпаднала необходимост, но ще поиска от партньорските страни в НАТО разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

Освен това България ще помогне за обучението на украински пилоти за F-16 и ще разреши въздушното й пространство да се използва за тренировки.

Проекторешението бе депозирано в парламента в четвъртък и веднага бе одобрено от парламентарната комисия по отбрана, като срещу него се обявиха депутатите на БСП и "Възраждане". От "Има такъв народ" се въздържаха.

Още по темата

САЩ ще убеждават България да даде на Украйна ракети С-300

17 март 2022 19:58

Очаква се то да мине и през пленарна зала, но не е ясно дали президентът Румен Радев няма да наложи и на него вето. Държавният глава върна решението за изпращането на БТР-и в помощ на Киев, но утре се очаква парламентът да го прегласува.

Според проекторешението България трябва да изпрати "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип", с които да бъде подсилена на противовъздушната отбрана на Украйна.

От документа не става ясно колко и какви точно ще бъдат тези ракети.

Още по темата

България праща на Украйна 100 машини от времето на "Възродителния процес", обсъжда се и помощ с ракети C-300

13 юли 2023 12:14

Министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна, в рамките на Стратегически преглед на отбраната.

Правителството ще поиска разходите да бъдат компенсирани чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави в НАТО.

Комисията по отбрана разреши до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно да бъдат обучавани у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Срещу военната помощ се обявиха от БСП и "Възраждане".

“Човек трябва поне малко достойнство да има, когато прави такива предложения. От няколко месеца се дават само оръжия на Украйна", коментира Борислав Гуцанов от БСП.

Зам. -военият министър Атанас Запрянов от своя страна каза, че "всичко, което сме предоставили на Украйна и за което говорим, е неизправно".

Според Николай Дренчев от "Възраждане" обаче проекторешението гранични с "престъпление".

mediapool.bg