Кламер БГ - Новини: България получи около 700 антични находки изнесени незаконно във Великобритания

България получи около 700 антични находки изнесени незаконно във Великобритания

Общество

|
Вт, 14 Дек 2021г. 13:30ч.
България получи около 700 антични находки изнесени незаконно във Великобритания

България получи около 700 антични находки изнесени незаконно във Великобритания

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) получи за фонда си около 700 антични предмети. Те са били изнесени незаконно във Великобритания, която ни ги връща през лятото.

Находките имат разнообразен произход, което разкрива добре организиран канал за износ на ценности от България, се казва в съобщение на НАИМ при БАН.

Днес за първи път в музея бяха представени пред публика откритите във Великобритания близо 700 предмета. Това стана в присъствието на ръководството на НАИМ при БАН и представители на Министерството на културата, ГДБОП и експерти от института с музей. В разкриването на канала на иманярите са се включили и чужди служби, Европол и Интерпол.

"За първи път колекция от такъв мащаб се връща в Националния археологически институт с музей", каза доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН. Той посочи, че сега предстои работа по определяне на тяхната автентичност.

"Липсата на информация къде и при какви обстоятелства са намерени, ограбва тяхната история и познанието за културно-историческото ни наследство. От друга, разпространението на фалшификати става все по-масово и България се превръща в източник за фалшиви ценности", коментира доц. д-р Христо Попов.

Върнатите предмети включват над 600 монети, сред които болшинството са от римско време, но с различен произход и широк времеви диапазон - републикански, императорски и провинциални. Открояват се златни гръцки статери.

Сред находките са още бронзови накити - фибули, пръстени и други, фигурка на конник.

Предметите са оценени на десетки хиляди лева. Експертизата им е извършена от английски и български специалисти в Британския музей.

Прибирането у дома на това национално богатство става възможно в рамките на Директива 93/7 на Съвета (ЕИО) от 15 март 1993 г., която осигурява механизми и процедура за връщането на защитени културни ценности, незаконно изнесени от държави-членки на ЕС.

Предметите са открити от полицията в Кент в специален тайник в автомобил на български гражданин в края на 2020 г.

Установено е, че това са археологически културни ценности с произход от България, обект на незаконен износ от страната.

Иззетите предмети са върнати на представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата през юли 2021 г. след приключване на съдебните дела във Великобритания.

Находките ще преминат процедура по установяване на автентичността и ще станат част от фонда на НАИМ при БАН.

mediapool.bg