Кламер БГ - Новини: Възрастните изведнъж се превърнаха в приоритет за ваксиниране

Възрастните изведнъж се превърнаха в приоритет за ваксиниране

Коронавирус

|
Пет, 02 Апр 2021г. 11:24ч.
Възрастните изведнъж се превърнаха в приоритет за ваксиниране

Възрастните хора над 75-годишна възраст вече ще са приоритетни за ваксиниране. Това стана ясно от думите на шефа на „Пирогов“ Асен Балтов пред БНТ. Досега у нас се имунизираха с предимство хората, важни за функционирането на държавата без да се особено ясно кои точно са те. С пускането на т.нар. "зелени коридори" имунизационният план стана съвсем хаотичен, въпреки че управляващите твърдят, че още изпълняват фазите му.

Изказването на Балтов идва, след като бе потвърдена новината, че страната ни ще получи допълнителни над 1,2 млн. дози от ваксината на "Pfizer/BionTech" в следващите три месеца.

Според шефа на "Пирогов" въпросът за приоритетното ваксиниране на възрастни хора ще бъде поставен още в понеделни пред ваксинационния щаб.

"В момента знаете, че в европейските държави се ваксинират първо най-възрастните пациенти. Отделно си вървят фазите от първа до четвърта, но четвърта фаза реално е хронично болните и тези, които са най-възрастните ни сънародници. Надявам се, че това ще бъде направено като корекция да започнем примерно с хората, които са над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75-годишна възраст, от 65 до 70-годишна възраст", обясни Балтов.

Според него у нас се е наожило разбирането, че понеже членовете на оперативния щаб са се имунизирали с "Pfizer" този продукт е най-добрият. Балтов повтори, че най-добрата ваксина е поставената.

България ще получи още 1 259 728 дози от ваксината на "Pfizer/BionTech" в следващите три месеца. Това съобщи в ранно включване във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Новината за допълнителните количества бе съобщена още в четвъртък вечерта, но не се знаеше каква точно ще бъде квотата на България.

Съгласието за разпределение на допълнителни дози бе постигнато след преговори между общо 19 страни. Освен България допълнителни дози получават Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Според Борисов споразумението показва солидарност и сочи, че страните могат да се отказват от ваксини в полза на други, които нямат достатъчно. Той обясни, че така им шанс "всички юни месец да минем 50% от ваксинацията".

Доставките на допълнителни количества стана наложитлено след като се появиха съменния за безопасността на "АстраЗенека". Те бяха отхвърлени от европейската агенция по лекарствата, но интересът към продукта спадна и много хора започнаха да се отказват от имунизация с него.

"Пикът на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените", обясни премиерът ден след като голяма част от мерките отпаднаха на фона на рекордни стойности новозаразени.

Борисов не пропусна да разкритикува президента Радев за това, че е насрочил изборите в пика на третата вълна. Той обясни, че в момента нямаме държавен глава, а кандидат за президент и за лидер на партия.

"Щеще да е много по-спокойно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, да подготвяме и всички мерки", каза премиерът.

mediapool.bg