Кламер БГ - Новини: България очаква да си върне средствата за украинската помощ

България очаква да си върне средствата за украинската помощ

България

|
Вт, 17 Ян 2023г. 14:42ч.
България очаква да си върне средствата за украинската помощ

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

Служебното правителство очаква средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна да бъдат възстановени от Европейския фонд за мир (EPF).

"Страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени", каза военният министър Димитър Стоянов.

По думите му хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева. Става дума за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи.

Европейският фонд за мир (EPF) възстановява разходите на членовете на блока, които изпращат оръжия на Украйна, за да помогнат в борбата й срещу руската инвазия.

Димитър Стоянов каза още, че България не е изнасяла за Украйна танкове Т-72, комплекси С-300, МиГ-29 или Су-25.

Преди ден в "Блумбърг" се появи информация, че 14 български Су-25 са достигнали до Украйна, но MO я опроверга.

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, коментирайки публикация на "Блумбърг", че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни-членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

"20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени", обясни Стоянов.

"През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25", добави той.

Стоянов съобщи, че до края на месеца МО очаква да получи от Полша два двигателя за изтребителите МиГ - 29, на които България все още разчита, за да пази небето си.

Съветските изтребители MиГ – 29 до края на годината пък най-вероятно ще бъдат приземени, след като поддръжката им стана на практика невъзможна след военната агресия на Русия срещу Украйна.

МО се надяваше да осигури от Полша двигатели за МиГ-овете, като идеята бе да се придобият 6 + 2 двигатели, което обаче няма да стане.

Украйна неколкократно поиска от България помощ с изтребители МиГ - 29, но на този етап това не се обсъжда, тъй като страната ни няма други възможности.

Министърът Димитър Стоянов присъства във вторник на откриването на цех за производство на военна продукция в завода на ведомствения холдинг ТЕРЕМ в Костенец.

mediapool.bg