Кламер БГ - Новини: България открива консулство в най-малката държава в света - Сао Томе и Принсипи

България открива консулство в най-малката държава в света - Сао Томе и Принсипи

България

|
Ср, 01 Март 2023г. 16:59ч.
България открива консулство в най-малката държава в света - Сао Томе и Принсипи

България открива консулство в най-малката държава в света - Сао Томе и Принсипи

Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на България в най-малката държава в света - република Сао Томе и Принсипи.

За почетен консул е назначен Васил Йорданов Червенков, съобщи правителствената информационна служба.

Изборът му за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице е мотивиран с активните му контакти с местните власти в Сао Томе и Принсипи, ползотворната му работа в областта на научно-образователните проекти и доброто познаване на местните нрави и обичаи, се казва в правителственото съобщение.

В него е посочено, че с дейността си на независим оценител на проектни предложения в област образованието към Европейската комисия Васил Червенков е установил отлични контакти с редица сантомейци, получили висшето си образование в България.

Васил Червенков поддържа делови отношения с български предприемачи и в други централноафриканки страни.

Демократична република Сао Томе и Принсипи е най-малката суверенна държава в света. Островната страна се намира в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Общата й площ е около 1001 кв. км. Най-големият остров е Сао Томе (836 кв.км), следван от остров Принсипи (128 кв.км) и редица по-малко островчета. Населението на страната е около 187 000 души.

Сао Томе и Принсипи е република, която се ръководи от президент с 5-годишен мандат. Законодателният орган е Националното събрание от 55 депутати. Изпълнителната власт се упражнява от Съвета на министрите.

Столица на държавата е град Сао Томе с население от 53 300 души. В града има международно летище, пристанище и няколко предприятия от леката промишленост, в които се произвеждат строителни материали, сапуни и напитки.

Островите са открити от португалския изследовател Фернао до По и колонизирани от португалците през 1471 г. Приема се, че остров Сао Томе е открит на 21 декември 1471 - ден на свети Тома и по тази причина е наречен на него. Остров Принсипи е открит на 17 януари 1472 - ден на Антоний Велики, въпреки че има разногласия сред историците относно годината на откриването му. Този остров е на около 140 км от Сао Томе.

До пристигането на португалците те не са били населени. През 1493 е създадено първото селище на Сао Томе от Алваро Каминя по заповед на португалския крал Жуау II. През 1500 по същия начин е основано селище и на Принсипи.

Португалците създават захарни плантации и довеждат роби, евреи и престъпници, които да ги обработват. В резултат на това островите стават най-големите производители на захар в Африка. Развитието на захарни плантации в Западна Африка обаче оказва негативно влияние и икономиката на островите почва да запада.

Около 1800 започва засяването на нови култури - кафе и какао. Оттогава Сао Томе и Принсипи е най-големият производител на какао в света. Плантациите обаче се оказват проблемни. В повечето случаи португалските земевладелци злоупотребяват с широките си правомощия и това довежда до недоволство от страна на работниците.

Робството е отменено през 1875 г., а в периода 1951 - 1972 г. островите са провинция на Португалия.

През 1953 г. избухва въстание на работниците в плантациите срещу португалската власт, което приключва с клането край Батепа, когато са убили около 1000 местни от португалците. Това полага началото на националистическото Движение за освобождението на Сао Томе и Принсипи и страната извоюва независимостта си на 12 юли 1975 г.

mediapool.bg