Кламер БГ - Новини: България настоява за точен срок за приемане в Шенген през октомври

България настоява за точен срок за приемане в Шенген през октомври

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 12:57ч.
България настоява за точен срок за приемане в Шенген през октомври

снимка БГНЕС

"На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който е необратим", каза президентът Румен Радев в Брюксел, където се провежда заседанието на Европейския съвет.

Според Радев крайният срок за приемането на страната в Шенген е октомври.

"Имаме все по-голяма подкрепа и аз съм убеден, че най-късно октомври ще бъдем приети. Разбира се, ще направим всичко възможно този срок да се ускори", каза той.

По думите му парламентът най-късно до края на януари трябва да приеме закона, който да регламентира търсенето на отговорност на главния прокурор, както и антикорупционния закон.

Според Радев вече е ясно какво искат Австрия и Нидерландия, за да бъде приета България в Шенген.

"Членството в Шенген най-вече е свързано с нашето достойнство и заемането на нашето достойно място в европейското семейство", каза Радев и отбеляза, че България за първи път има подкрепа от почти всички държави-членки и всички европейски институции.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и президентът Румен Радев се засякоха на влизане преди срещата на върха в Брюксел.

"Както казах и преди, това не е "Не", а не сега. Имаме нужда от две неща - пълен контрол на границата и доказателствата за него - ето го и Румен, и второ - завършване на механизма за сътрудничество и проверка, надявам се до лятото, но аз съм оптимист", каза Марк Рюте.

Радев от своя страна коментира, че е в непрекъсната комуникация с премиера Рюте.

"Най-важното е, че следващата година България ще влезе в Шенгенското пространство. Това е което до момента постигаме, работейки с Нидерландия и Австрия. И на този съвет с президента на Румъния ще повдигнем отново въпроса за Шенген. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и с Румъния. Означава и нашите производители да имат възможност за много по-бърз достъп до своите пазари", коментира Радев.

На въпрос за възможността България и Румъния да бъдат разделени в този процес, държавният глава посочи, че румънската страна много ясно осъзнава, че най-добрият подход и стратегия е София и Букурещ да бъдат заедно.

Членството на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия, а Румъния бе спряна само от Австрия.

С единодушно решение от януари пълноправен член на зоната за свободно придвижване става Хърватия.

Нидерландия иска Европейската комисия да направи още един доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки че мониторингът бе спрян в края на 2019 година.

В Австрия политическите партии са разделени и има критики срещу официалното решение на Виена да спре България и Румъния.

Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници.

Според българските власти с Нидерландия диалогът е по-труден.

mediapool.bg