Кламер БГ - Новини: България има нужда от два положителни доклада на ЕК, за да влезе в Шенген

България има нужда от два положителни доклада на ЕК, за да влезе в Шенген

България

|
Съб, 13 Дек 2014г. 15:02ч.
България има нужда от два положителни доклада на ЕК, за да влезе в Шенген

България ще бъде приета в Шенген, ако получи два положителни доклада от Европейската комисия (ЕК) за съдебната реформа и борбата с корупцията. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунев в събота пред ”Дарик”. Тя напомни, че страните от ЕС дават одобрението си за приемането ни в Шенген, но някои от тях нямат доверие в българското правосъдие и правоохранителните органи.

”Има няколко държави, които, както те казват, имат формулиран проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива два последователни доклада, няма да дадат зелена светлина за Шенген", съобщи Кунева.

Тя заяви, че прави опити да раздели механизма на ЕК за оценка на съдебната система и Шенген, защото по думите й те не са свързани. На този фон има все по-силни сигнали от Брюксел, че Румъния и България ще бъдат разделени, защото Румъния ще получи зелена светлина за приемане в Шенгенското пространство.

Според нея едва ли България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред.

”Няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането ние нямаме успех, който е съпоставим с друга една страна, която има същия механизъм и това е Румъния", допълни Кунева. По отношение на дебата за случайното разпределение на делата Меглена Кунева заяви, че ВСС от две години знае за този проблем, а все още има сигнали, че това разпределение не се случва случайно.

Кунева сподели, че е силно критична към факта, че ВСС не е взел мерки по проблема.

”Когато се говори за доверие, центърът на тежестта е преместен върху това съдебната система да разпознае отговорността си. Това е основното, което липсва в България. Ние обаче имаме други аргументи за доверие, които аз няма да се колебая да изложа, когато става дума за доверие по теми, свързани с енергетиката, където България е твърдо за Европейския енергиен съюз и където ние показваме доста стриктна дисциплина”, каза вицепремиерът.

Тя напомни, че България предприема мерки за контрол върху бюджетния си дефицит, въпреки проблемите. ”На България може да се има политически доверие в Европейския съюз. Моята задача е да го покажа", допълни Меглена Кунева.

mediapool.bg