Кламер БГ - Новини: България изпрати помощ на Сирия за пострадалите от земетресението

България изпрати помощ на Сирия за пострадалите от земетресението

България

|
Четв, 16 Фев 2023г. 10:10ч.
България изпрати помощ на Сирия за пострадалите от земетресението

България изпрати помощ на Сирия за пострадалите от земетресението

България изпрати помощ и на Сирия за пострадалите от земетресението. Жертвите на трусовете от 6 февмруари в арабската страна са над 4000, а хиляди останаха без дом и подслон.

Военно-транспортния самолет "Спартан" излетя от авиобаза "Враждебна" натоварен с 4.5 тона хуманитарна помощ за арабската страна, раздирана през последните години от гражданска война. Той ще кацне на летището в Буйрут, Ливан. Оттам помощта ще бъде транспортирана до Дамаск, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

На борда на военно-транспортният самолет са натоварени основно одеяла, спални комплекти и палатки предоставени от Българския червен кръст и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Спасителни екипи няма да пътуват до Сирия, каза Демерджиев.

България е първата страна, която е повдигнала въпроса за хуманитарна помощ за Сирия пред Европейската комисия, отбеляза вътрешният министър. Той посочи, че страната ни е поискала разрешение още на 8 февруари, но е получила положителен отговор от Брюксел едва вчера - на 15 февруари.

"Ние искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и на Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от сирийското правителство", коментира Иван Демерджиев.

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да достигне до нуждаещите се.

Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони, каза Демерджиев.

По-късно през деня със същия самолет от Турция в България се очаква да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, пострадала от силното земетресение на 6 февруари.

mediapool.bg