Кламер БГ - Новини: България участва в разбиването на хакерска група, откраднала 100 млн. долара

България участва в разбиването на хакерска група, откраднала 100 млн. долара

България

|
Четв, 16 Май 2019г. 18:28ч.
България участва в разбиването на хакерска група, откраднала 100 млн. долара

При международна полицейска операция е разбита престъпна банда, която е откраднала близо 100 милиона евро от над 40 000 жертви. В акцията са участвали разследващи от САЩ, България, Германия, Грузия, Молдова и Украйна.

Бандата е успявала да зарази компютрите на своите жертви със зловредния софтуер "GozNym", чрез който е извличала данните за достъпа до банковите сметки на потърпевшите. Хакерите са се събрали през форуми, в които престъпници са рекламирали своите умения. Детайлите за операцията бяха оповестени в четвъртък от Европол.

Разследването е безпрецедентно най-вече заради постигнатото трансгранично сътрудничество между шестте държави.

Десет от членовете на бандата са задържани в американския град Питсбърг. Петима руснаци продължават да се укриват, включително човекът, който е създал софтуера и е надзиравал неговото използване. Има данни, че програмата е продадена и на други международни престъпници.

Лидерът на бандата ще бъде изправен пред съда в Грузия, където е заловен. Друг член на бандата е екстрадиран от САЩ за България, за да бъде съден. Неговата роля е била да поема контрол върху банковите сметки. В Молдова ще бъде съден човекът, който е подсигурявал използването на софтуера. Двама ще бъдат съдени в Германия за пране на пари.

Сред жертвите на хакерите са малки семейни фирми, адвокатски кантори, международни корпорации и неправителствени организации. Един от изводите от разследването е, че продажбата на хакерски услуги е станала изключително разпространено по целия свят.

"GozNym" е програма, която е хибрид между две други зловредни програми – "Nymaim" и "Gozi". Комбинацията между двете е довела до създаването на "двуглаво чудовище", коментират експерти, цитирани от ББС.

Неподозиращите граждани си мислят, че просто отварят линк, но вместо това дават на хакерите достъп до цялата си чувствителна информация.

mediapool.bg