Кламер БГ - Новини: България е осъдена в Страсбург заради скъпите адвокати на АЕЦ "Козлодуй"

България е осъдена в Страсбург заради скъпите адвокати на АЕЦ "Козлодуй"

България

|
Ср, 16 Дек 2020г. 13:38ч.
България е осъдена в Страсбург заради скъпите адвокати на АЕЦ "Козлодуй"

България е осъдена да плати обезщетение на Национално движение "Екогласност" по дело, което нагледно показва проблемите с достъпа до правосъдие в страната.

През 2016 година гражданските активисти искат отмяна на влязло в сила съдебно решение. Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалба на "Екогласност" срещу процедурата по продължаването на експлоатацията на V-и и VI-ти блок на атомната електроцентрала, което е допуснато без оценка за въздействие върху околната среда.

"Екогласност" обаче иска ВАС да преразгледа решението си. Накрая седемчленен състав на ВАС се събира, отново отхвърля жалба на активистите и присъжда 12 000 лв разноски по делото в полза на АЕЦ "Козлодуй".

Сега Европейският съд по правата на човека в Страсбург приема, че по това дело са определени прекомерно големи разноски и държавата трябва да плати 4500 евро на "Екогласност".

Комичното е, че АЕЦ настоява за 18 000 лв. разноски по делото. Тази сума се вижда прекомерна дори и на българския съд, който ги редуцира до 12 000 лева. Но дори и намалената сума е 24 пъти по-висока от минималния размер на адвокатското възнаграждение по наредбата за адвокатските хонорари.

Става дума за дело, по което са разглеждани предимно процесуални въпроси, които са сравнително лесни са решаване, а не въпроси по същество.

Делото пред съда в Страсбург е водено от адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация".

Той коментира, че присъдените разноски са прекомерни и определени без зачитане на справедливия баланс между интересите на обществото и на основните права, особено в светлината на ролята на обществен страж, която неправителствените организации изпълняват в демократичното общество.

Съдът в Страсбург пише в решението си, че прекомерните разноси са пряка намеса в имуществените права на гражданското сдружение. Институцията призовава българските власти да преценяват тези въпроси в светлината на законността, обществения интерес и балансирането между общия интерес и правата на гражданските сдружения.

mediapool.bg