Кламер БГ - Новини: България е осъдена в Страсбург заради коледната шапка на Дядо Благоев

България е осъдена в Страсбург заради коледната шапка на Дядо Благоев

България

|
Вт, 06 Апр 2021г. 15:45ч.
България е осъдена в Страсбург заради коледната шапка на Дядо Благоев

Лидерът на ДСБ Благоевград Калоян Ханджийски осъди България пред Европейския съд по правата на човек в Страсбург заради нарушено право на изразяване. Делото е изключително важно и интересно, защото съдът признава правото на българите да използват паметниците в страната, за да изразяват политическа си позиция и правото си на мирен протест.

Казусът е заради коледната премяна на статуята на Димитър Благоев (Дядото) в центъра на Благоевград.

Калоян Ханджийски е дългогодишен лидер на ДСБ в Благопевград. По-рано тази година той изненадващо се отказа да бъде включен в листите на коалицията "Демократична България" за новия парламент.

През 2013 година той е активен участник в протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, както и за свалянето на кабинета "Орешарски".

В ранните часове на 25 декември 2013 г. статуята на Димитър Благоев на централния площад в Благоевград осъмва боядисана в червено и бяло, за да прилича на Дядо Коледа. На постамента са написани думите "Дядо Мраз" , което е иронизиране на прозвището на Благоев – Дядото.

По обед същия ден Ханджийски отива демонстративно до статуята. Успява да се покатери и да сложи шапката на Дядо Коледа върху главата на паметника на Благоев. В краката на статуята поставя червен чувал с надпис "Оставка".

Ханджийски е арестуван четири часа по-късно и обвинен в дребно хулиганство. След това е глобен от съда със 100 лева, които плаща. В своя защита той се позова на конституционното си право на протест, но българският съд не го признава, защото с поведението си Ханджийски вероятно е обидил някакви минувачи.

Пред съда в Страсбург Ханджийски се оплаква, че българските власти са извършили недопустима намеса в правото му на свобода на изразяването, която е присъща за всяко демократично общество.

Съдът в Страсбург обявява, че България е нарушила правото на изразяване на Хаджийски - той е изразил своя протест чрез сатира. Изрично се отбелязва, че той не е повредил статуята

"Въпреки че някои хора може и да са били обидени, това не е достатъчно, за да се оправдае намесата в свободата му на изразяване", казва съдът в Страсбург. Ханджийски не е действал насилствено, нито има доказателства, които да сочат, че той е отговорен за боядисването на статуята.

Съдиите приемат, че някои хора може да са били наранени от действията на жалбоподателя по отношение на статуята. Въпреки това свободата на изразяване е приложима не само за "идеи", които са приети благосклонно, но и за тези, които биха шокирали или смутили държавата.

Държавата трябва да върне на Ханджийски платените от него 100 лева глоба, но и допълнително 2000 евро за неимуществени вреди и 2 762 евро разноски по делото.

mediapool.bg