Кламер БГ - Новини: България е заявила интерес към 3 от 6 ваксини срещу Covid-19, договаряни от ЕК

България е заявила интерес към 3 от 6 ваксини срещу Covid-19, договаряни от ЕК

Коронавирус

|
Четв, 01 Окт 2020г. 17:55ч.
България е заявила интерес към 3 от 6 ваксини срещу Covid-19, договаряни от ЕК

България проявява интерес към три от шестте потенциални ваксини срещу Covid-19, за които Европейската комисия (ЕК) води преговори с фармацевтични компании, съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на изслушване в парламентарната здравна комисия в четвъртък. Той посочи, че се очаква ЕК да потвърди интерес към седма потенциална ваксина, след което страната ни ще прецени дали заяви количества и от нея. Ангелов обясни, че България е проявила интерес към три ваксини до момента, тъй като две от потенциалните ваксини изисквах съхранение при -72 градуса, което би затруднило логистиката у нас. Две от потенциалните ваксини пък били еднакви, което по думите му правело избора на едната от тях излишен.

Ваксината срещу Covid-19 ще бъде безплатна, безвредна и доброволна за българските граждани и няма да бъде включвана в имунизационния календар на страната, увери Ангелов.

Общо 340 000 броя пък са предвидените противогрипни ваксини за страната ни. Поръчани са с 80 000 повече от миналата година. От общото количество противогрипни ваксини 180 хиляди ще бъдат по програмата за безплатно ваксиниране на възрастните хоранад 65 години.

Първите доставки от безплатните ваксини за пенсионерите ще бъдат направени в средата на октомври, когато се очакват да пристигнат половината - около 90 000, а другата половина - в началото на ноември.

Първите доставени ваксини на свободния пазар обаче се изчерпаха за дни от аптеките и сега се очаква втора доставка. Въпреки че тази година са поръчани с 60 000 повече противогрипни ваксинии спрямо миналата, интересът към тях е голям заради пандемията от Covid-19 и няма да стигнат за всички желаещи се.

mediapool.bg