Кламер БГ - Новини: България е замесена в операция по първия сигнал до Кьовеши

България е замесена в операция по първия сигнал до Кьовеши

България

|
Ср, 20 Окт 2021г. 18:07ч.
България е замесена в операция по първия сигнал до Кьовеши

Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е провела операция по първия сигнал, постъпил на 1 юни тази година, съобщиха от институцията. Арестувани са десет души и са иззети луксозни коли за 13 млн. евро. Разследващите подозират престъпна група и укриване на данъци.

Операцията е проведена на територията на три държави – Германия, Италия и България. От съобщението не става ясно какви точно действия са извършени на територията на страната ни.

Според европейската прокуратура става дума за т.нар. ДДС въртележка. По документи луксозни коли са купувани и препродавани в няколко европейски страни и след това са подавани фалшиви декларации за платен данък върху продажбите. Това е довело до загуби от 13 млн. евро.

Схемата започва от германския град Айхщат и Милано. Италианският купувач декларирал, че е купил колите от Германия. Посочената немска компания обаче не съществувала. В сделката като купувач е посочено частно лице в Италия. Така е избегнато плащането на данък, тъй като едната страна е физическо лице. Частният купувач симулирал продажба на автомобилите на дилът на коли в Италия. По-късно същите автомобили са препродавани отново.

mediapool.bg