Кламер БГ - Новини: България е в топ 3 на нарушителите на правото на ЕС

България е в топ 3 на нарушителите на правото на ЕС

Европа

|
Пет, 31 Юли 2020г. 14:37ч.
България е в топ 3 на нарушителите на правото на ЕС

България е на трето място сред страните с най-много новооткрити наказателни процедури от Европейската комисия през миналата година. Страната отстъпва единствено на Гърция и Кипър. Това показва годишният доклад на ЕС за прилагането на европейското право за 2019 година.

В момента Европейската комисия води общо 74 наказателни процедури срещу България за неизпълнение на европейското законодателство. За сравнение, през 2015 година висящите наказателни процедури срещу страната са били двойно по-малко – 39.

Най-честото нарушение на българските власти е закъснението за въвеждане на европейското законодателство през последните две години. Само за това са образувани 35 наказателни процедури.

За законодателството, свързано с опазване на околната среда, са образувани 8 производства. По темите "правосъдие и потребители", "превози и движение", малък бизнес има по шест наказателни процедури.

В целия Европейския съюз наказателни процедури са били откривани най-често за неизпълнение на общото право в областта на околната среда, вътрешния пазар и превозите.

mediapool.bg