Кламер БГ - Новини: България държи украинските майки с деца без никакви пари

България държи украинските майки с деца без никакви пари

България

|
Пон, 14 Март 2022г. 17:57ч.
България държи украинските майки с деца без никакви пари

Почти никой по света не желае да работи с украински гривни в момента.

Българските власти не успяват да вземат политическо решение за предоставяне на директна хуманитарна финансова помощ на бежанците от войната в Украйна, включително на майките с деца. Засега финансовите власти нямат никакво решение на въпроса с какви пари да живеят у нас хората, чиито банкови карти и спестявания в гривни нямат никаква стойност, установи проверка на Mediapool.

"Много украинци у нас се оплакват, че не могат да ползват банковите си карти и спестяванията си в украински гривни, нито да обменят парите в брой, които имат", сигнализира Владислав Панев, депутат от "Демократична България". По последни данни над 33 000 бежанци от Украйна са останали в България, като 1/3 от тях са деца.

Макар властите да работят по въпроса, засега решение няма, научи Mediapool от източник, запознат с процеса.

"По отношение на възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка", съобщи на 7 март Министерството на финансите. Тогава вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова проведоха среща с Асоциацията на банките в България, за да обсъдят въпроса.

Седмица по-късно обаче решение все още няма, а институциите са затрупани със стотици молби на украински майки с деца, които нямат достъп до никакви парични средства. Обявената държавна помощ от 40 лв. на човек за нощувка ще се отпуска на хотелиерите, което не решава финансовия проблем на хората.

Украинските граждани, които разполагат с карти Visa и MasterCard, все още могат да конвертират спестяванията си от гривни в евро и от евро в лева, и съответно – да теглят пари от банкоматите у нас до лимита на съответната карта. Очаква се обаче скоро тази възможност да бъде прекратена. Причината е, че международните картови оператори все още обменят гривните за сметка на предоставените в миналото банкови гаранции в тяхна полза, издадени от съответните украински банки. Когато гаранциите се изчерпат, конвертирането ще приключи.

Обменни бюра у нас, които са готови да поемат валутния риск да купуват и продават гривни, на практика почти няма.

На този етап държавите от Източна Европа, които приемат най-много бежанци от войната, взимат национални решения как да подходят към ситуацията, тъй като все още не е ясно дали договорите за ЕС ще позволят намеса на Европейската централна банка.

За българските власти има два варианта – правителството да финансира през специална програма с българските търговски банки изкупуването на гривни до определен лимит на човек или да гласува директна парична подкрепа на хората, за да посрещнат неотложните си нужди. На този етап обаче действа трети вариант – да не се прави нищо и хората да бъдат оставени да се справят, както могат.

mediapool.bg