Кламер БГ - Новини: Българите ще похарчат четвърт от заплатата си за коледни подаръци

Българите ще похарчат четвърт от заплатата си за коледни подаръци

България

|
Ср, 05 Дек 2018г. 19:25ч.
Българите ще похарчат четвърт от заплатата си за коледни подаръци

Българските домакинства ще похарчат до 25% от месечните си доходи за коледно-новогодишни подаръци, сочи проучването Коледен барометър 2018 на "Фератум Груп", проведено в 19 държави. То нарежда България на четвърто място по планирани разходи за предстоящите празници.

Най-големи харчове смятат да направят за Коледа мексиканците, които са предвидили почти половината си заплата (48%) за целта, следвани от бразилците (38%) и румънците (29%).

Най-малко ще отделят от приходите си холандците и германците – 10 процента от месечните си доходи. Финландците смятат да похарчат 11 процента, а датчаните – 13 на сто от приходите си.

"България се нарежда отновно в челните позиции за най-високи коледни разходи спрямо разполагаемия доход. Българите все още предпочитат традиционния начин на пазаруване, а 21% от анкетираните ще направят коледните си покупки онлайн. Онлайн покупките във Великобритания и Германия оглавяват тази класация.” - коментира Ивет Димитрова, управител на "Фератум Бъглария" в съобщение на компанията.

Резултатите в проучването показват, че бразилците и румънците са склонни да изразходват повече пари за пътувания по Коледа, или до 27% от месечния си доход. При българите допустимият разход е до 23 на сто, а запитаните от Полша, Латвия и Холандия ще разпределят само 10-13% за пътуване.

В Коледния барометър 18% от анкетираните посочват, че новогодишното им желание е да прекарват повече време с близките си. Други 14% заявяват, че искат да пътуват повече и 13% - че биха искали да ремонтират къщата си. Спортът и здравословният начин на живот също са на високо място в списъка, като 12% от участниците казват, че биха искали да се упражняват повече, показва проучването.

Най-популярният подарък за Коледа през 2018 г. ще бъде облекло, тъй като този отговор е посочен от

16% от анкетираните. Други предпочитани подаръци са играчки (10%), сладкиши (9%) и забавления за семейството (8%). Според проучването 52% от респондентите посочват, че ще покрият разходите за коледните празници със спестявания.

mediapool.bg