Кламер БГ - Новини: Българите са най-недоволните европейци, но настроението леко се подобрява

Българите са най-недоволните европейци, но настроението леко се подобрява

България

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 09:06ч.
Българите са най-недоволните европейци, но настроението леко се подобрява

Българите остават най-недоволни от живота си сред европейците, но удовлетворението им се увеличава чувствително през последните 5 години. Спрямо 2013 г. българите са дали по-висока оценка на качеството на живота си с 0.6 пункта. Само Кипър е с по-силен растеж с 0.9 пункта. Това показват данните на "Евростат" за 2018 година, цитирани от “Дневник“.

“Евростат“ използва скала с 11 степени, като 10 индикира пълно удовлетворение, а 0 пълно неудовлетворение. Основният въпрос, който е задаван е "Като цяло, доволен ли сте от живота си в наши дни?". Анкетираните са над 16-годишна възраст.

Най-доволни от живота са финландците с 8.1 пункта, а средният показател за ЕС е 7.3 пункта. България е на последна позиция с 5.4 пункта, но през 2013 година резултатът е бил 4.8 пункта.

Българите отново заемат последното място и по критерия за удовлетворение от личните отношения, макар да има увеличаване на резултата с почти 1 пункт - от 5.7 на 6.6. Най-доволни от личните си отношения през 2018 г. са били в Малта, Австрия и Словения.

От "Евростат" обясняват, че оценката на анкетираните зависи от това на каква възраст са и какви доходи и образование имат. България има значителен дял възрастно население, а доходите са сред най-ниските в ЕС.

България е страната с най-голям дял много недоволни от финансовото си положение 70.6%. Българите са много по-недоволни от следващите най-недоволни - хървати (55.4%) и гърци (53.4%).

Дали хората са доволни зависи и от тяхната работа. Само гърците показват по-голямо недоволство от българите по този показател .

Над 60% от европейците са отговорили, че през последните 4 седмици са били щастливи през цялото или повечето време, а 14% - непрекъснато. В Латвия, България и Гърция анкетираните, които никога или почти никога през годината не са се чувствали щастливи е около и над 30%.

mediapool.bg