Кламер БГ - Новини: Българите, румънците и поляците са най-честите новодошли в Белгия

Българите, румънците и поляците са най-честите новодошли в Белгия

България

|
Ср, 29 Ян 2014г. 12:12ч.
Българите, румънците и поляците са най-честите новодошли в Белгия

Българите, румънците и поляците са най-голямата група чужденци, заселили се в Белгия след разширяването на Европейския съюз през 2004 и 2007 година. Това сочи проучване на Католическия университет в Льовен и Центъра за равни възможности и за борба с расизма, цитирано от БТА.

Отбелязва се, че в последните 10 години броят на новодошлите от Централна и Източна Европа е нараснал от 24 349 на 156 148 души.

Общо в Белгия чужденците с уреден статут на престой през 2013 г. са били малко над един милион души, при общо население около 11 милиона.

В доклада се посочва, че повечето от пристигналите в страната имигранти запазват гражданството си от държавата на произход.

За последните 30 години броят на придобилите белгийско гражданство чужденци е нараснал от 8334 на 38 612, като най-често този статут е бил предоставян на мароканци, италианци, турци, конгоанци и руснаци.

Изследването отчита, че сред гражданите на ЕС, заселили се в Белгия, най-многобройни са италианците, французите и холандците. Преподавател от Католическия университет в Льовен коментира пред медиите, че нарастващият брой на имигрантите е свидетелство, че белгийската икономика работи и това следва да носи удовлетворение.

mediapool.bg