Кламер БГ - Новини: Обвинените от Великобритания за руски шпиони готвели и отвличания. Получавали задачи от измамника Ян Марсалек

Обвинените от Великобритания за руски шпиони готвели и отвличания. Получавали задачи от измамника Ян Марсалек

Свят

|
Вт, 26 Септ 2023г. 16:57ч.
Обвинените от Великобритания за руски шпиони готвели и отвличания. Получавали задачи от измамника Ян Марсалек

Ян Марсалек, сн. ЕПА/БГНЕС

Петима български граждани, обвинени от британската прокуратура в шпионаж в полза на Русия, са подготвяли и отвличания. Във вторник те се явиха пред лондонски съд по видеовръзка от затворите, в които се намират, и бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия, както и в подготвянето на отвличания.

Според британското обвинение те са получавали задачи от Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия, и избяга в Русия.

Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Задържаните ще останат в затвора без възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат, съобщиха информационните агенции.

Прокурор Катрин Селби обясни пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала в полза на Русия наблюдение на посочени им цели.

Целта на наблюдението е била да се помогне на Москва да извършва операции, с които да навреди на тези цели, включително потенциални отвличания, отбелязва Би Би Си.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова - български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари тази година.

За лидер на организацията им се смята Русев.

Кой е Ян Марсалек

Петимата българи са обвинени, че са участвали в заговор с "лице, известно като Ян Марсалек".

Той не е обвиняем по делото, но е заподозрян, че именно той им е възлагал задачите.

Марсалек е издирван след срива на компанията за безконтактни плащания Wirecard през 2020 година, която е в центъра на схема, чрез която са откраднати близо 2 милиарда долара.

Марсалек бяга с частен самолет и каца в Минск. Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

Как се организират българските избори зад граница

След обявяването на случая от британските власти стана ясно, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 - април 2021 г.

Те са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в Лондон на поредица от вотове.

Ваня Габерова пък е имала салон за красота в Лондон. По време на ковид ограниченията тя е получила 20 хил. паунда от държавата.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие закон за националната сигурност, целящ да преразгледа средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранната намеса.

Тогава Лондон определи Русия като "най-сериозната заплаха" за своята сигурност.

Засега няма коментар от руското посолство по повдигнатите срещу българите обвинения, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg