Кламер БГ - Новини: "Бъдеще за туризма" иска оставките на ръководството на Министерството на туризма

"Бъдеще за туризма" иска оставките на ръководството на Министерството на туризма

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 11:56ч.
"Бъдеще за туризма" иска оставките на ръководството на Министерството на туризма

Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/ иска оставките на служебния министър на туризма Стела Балтова и заместниците й - Даниела Стоева, и Мария Белколева.

Според организацията ръководният екип на министерството не се е оказал на нивото на сериозните проблеми, които предстоят за решаване в сектора, а доказателство е тоталното според ОБТ неглижиране на казуса "Музенидис", риска от фалити на български туроператори и повторното отлагане на почивките в Гърция на хиляди българи.

Почивките на 5000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира временно да работи - първоначално до 26 юни, а в сряда коригира този срок до 31 юли. Резервациите за 2000 туристи са направени през българския представител на фирмата "Музенидис травел България" ЕООД, а останалите от други наши туроператори директно с гръцката фирма. Има и отложени пътувания от миналата година на 983 българи на обща стойност 200 000 евро.

До края на юли базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

На фона на всичко това кабинетът излезе с противоречиво и спорно постановление ПМС 197 от 18 юни, което практически блокира достъпа до 16.5 млн. лв. помощ за възстановяване на вземания на клиенти, посочват от ОБТ и допълват, че диалог с министъра и заместниците й липсва или ако го има, той е ограничен в епистоларна форма.

Вчера организацията е получила отговор от екипа на министър Балтова по повод цитирания норматив, с който се променят философията и регламентът на закона за извънредното положение, и е потърсила за коментар адвокат Мария Кръстева, юридически съветник на ОБТ. Според нея идеята чрез постановлението да се уредят и приключат по законосъобразен и бърз начин проблемите на клиентите, чието пътуване е неосъществено поради COVID кризата, не е постигната.

"С тези правила ще се стигне до невъзможност потребителите да получат навреме и в пълен размер дължимите средства", заключава експертът, цитиран в прессъобщението на организацията.

Обединение "Бъдеще за туризма" ще изложи мотивите си на пресконференция на 28 юни и организира протест пред сградата на Президентството на 29 юни.

mediapool.bg