Кламер БГ - Новини: Будапеща изключва възможността да екстрадира Никола Груевски

Будапеща изключва възможността да екстрадира Никола Груевски

Европа

|
Ср, 21 Ноем 2018г. 14:07ч.
Будапеща изключва възможността да екстрадира Никола Груевски

Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски в Македония, съобщи унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани.

Той не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват, каза Трочани пред унгарска телевизия.

Унгарската служба за имиграция и убежище във вторник удовлетвори молбата на бившия министър-председател на Република Македония Никола Груевски да му бъде предоставено политическо убежище.

Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан призова в сряда унгарския премиер Виктор Орбан да даде "сериозно обяснение" за решението да бъде дадено убежище на Груевски.

"Ако бъдат потвърдени, (информациите, че е Груевски е получил гражданство) очаквам солидно обяснение за основанията на Виктор Орбан", написа еврокомисарят в Туитър.

Той отбеляза, че върховенството на закона е фундаментален принцип за страните членки на ЕС като Унгария и за кандидатките за членство като Македония.

"Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството в ЕС на Македония, но не я смята за сигурна страна", посочи Хан.

Скопие подаде молба за екстрадиция на Груевски във връзка с четири корупционни дела и няколко други разследвания срещу него. В молбата се посочва също, че Македония е сигурна страна.

През май Груевски бе осъден на две години затвор заради това, че противозаконно е повлиял на служители на министерството на вътрешните работи за покупката на луксозен мерцедес на стойност 600 000 евро.

Груевски написа преди ден във Фейсбук, че е поискал убежище заради политическо преследване от новото правителство, ръководен от партията СДСМ.

"Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, ползвайки недемократични стъпки и методи и злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония“, написа Груевски.

mediapool.bg