Кламер БГ - Новини: Брюксел готви глоба за България за застой при законите за "зелената енергия"

Брюксел готви глоба за България за застой при законите за "зелената енергия"

България

|
Четв, 26 Ян 2023г. 16:39ч.
Брюксел готви глоба за България за застой при законите за "зелената енергия"

Брюксел готви глоба за България за застой при законите за

Брюксел готви глоба за България затова, че е изпуснала сроковете да приложи в пълнота еврозаконодателството, което гарантира развитието на енергията от възобновяеми източници. С друго решение Европейската комисия започва производство срещу България за прилаганата до началото на тази година отстъпка от 25 стотинки на литър при зареждане на автомобилите, стана ясно в петък. Подозренията са, че страната ни е потъпкала принципи на общия пазар на ЕС.

Защо се иска глоба за зелената енергия?

ЕК директно обяви в четвъртък, че е взела решение да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции за това, че не е приложено законодателството за "зелената енергия".

От ЕК посочват, че държавите членки е трябвало да приложат еврозаконодателството до 30 юни 2021 г. Оказва се, че единствено България и Словакия не са уведомили за никакви мерки за прилагането му.

България изостава в прилагането на ключова директива, която практически осигурява правната рамка за развитието на енергията от възобновяеми източници във всички сектори на икономиката на ЕС. В нея се залага задължителна цел, която да бъде постигната на равнище ЕС до 2030 г. от поне 32% енергия от възобновяеми източници. Освен това тя предвижда да се даде възможност на гражданите да играят активна роля в развитието на възобновяемите енергийни източници при собственото потребление. В директивата се определя и повишена цел от 14% за дела на възобновяемите горива в транспорта до 2030 г. и се подсилват критериите за гарантиране на устойчивост на биоенергията.

Както става ясно, България не е обърнала внимание на редица предупредителни писма от Брюксел. През юли 2021 г. ЕК е изпратила официални уведомителни писма на България и Словакия. Към онзи момент на власт в България е първият служебен кабинет на Стефан Янев. През декември 2021 г., след като не получава уведомление за мерки за прилагане на законодателството, ЕК е изпратила мотивирани становища, в които призовава София и Братислава да уведомят за всички свои мерки за транспониране на директивата.

"Поради това Комисията предявява искове пред Съда на Европейския съюз срещу двете държави членки", заявиха в четвъртък от ЕК.

ЕК проверява и 25-те стотинки на литър

ЕК започна производство срещу България за прилаганата отстъпка от 25 стотинки за литър гориво, но която важеше само за собствениците на коли, регистрирани в България. По този начин страната ни е увредила основния принцип на общия пазар на ЕС - свободно движение на стоки, услуги и капитали за всички граждани на общността.

"ЕК реши също да започне производство за установяване на нарушение срещу България за това, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар, като е въвела схема за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена на горивата само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България", се казва в съобщението на ЕК.

Отстъпката бе въведена на 9 юли и приключи в края на 2022 г. За прилагането й бяха отпуснати общо 150 млн. лв.

Иск и за увреждане на биоразнообразието

В четвъртък ЕК също реши да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България и още пет държави членки, които не са приложили част от разпоредбите за "предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове". Уточнява се, че инвазивните видове са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат.

Въпреки известния напредък България не е предприела всички необходими действия за отстраняване на неизпълнението, посочват от Брюксел. Подобни искове са изпратени и на Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия.

В детайли, засечени са 88 такива вида, за които са необходими действия на европейско равнище — например растения като воден зюмбюл и животни като азиатски стършел или миеща се мечка. "Ако даден вид вече е широко разпространен, държавите трябва да предприемат действия за неговото ликвидиране и контрол или за предотвратяване на по-нататъшното му разпространение", посочва ЕК. Инвазивните чужди видове могат да доведат до изчезването на местни видове, смятат експертите на Брюксел.

Писма за мръсния въздух

Наред с това ЕК изпраща официални уведомителни писма до 14 държави членки, сред които и България във връзка с намаляването на емисиите на няколко замърсителя на въздуха, както се изисква съгласно Директива (ЕС) 2016/2284 за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители, посочиха още от ЕК.

mediapool.bg