Кламер БГ - Новини: Новозаразените надхвърлиха ноемврийския пик, Бургас въведе вечерен час за децата

Новозаразените надхвърлиха ноемврийския пик, Бургас въведе вечерен час за децата

Коронавирус

|
Ср, 24 Март 2021г. 19:15ч.
Новозаразените надхвърлиха ноемврийския пик, Бургас въведе вечерен час за децата

Нов рекорд по брой новозаразени с коронавирус бе отчетен в сряда, когато за денонощие бяха установени 4851 нови случая при 19 869 теста и делът на положителните проби е над 24%. Новите случаи са повече дори от пика на втората вълна през ноември миналата година. Тогава бяха регистрирани 4828 заразени за 24 часа, но при много по-затруднен достъп до тестове. Тогава се правеха по 10-12 хил. изследвания на денонощие.

Най-много нови случаи са регистрирани в София – 1352, Бургас (496), Варна (369), Пловдив (358).

През изминалото денонощие са починали още 119 души. Излекувани са 2571. Увеличава се и броят на хората в болници, които са вече близо 9 000 души. На интензивно лечение са 729 души, като натискът върху болниците също е по-голям спрямо предходната вълна. В редица области се разкриват допълнителни легла за пациенти с Covid, като се преобразуват други отделения, тъй като съществуващите са недостатъчни.

Вечерен час и маски на открито в Бургас

На този фон една от най-засегнатите области Бургас, където заболеваемостта вече надхвърля 900 на 100 000 души въвежда от 18 часа на 24 март по-строги противоепидемични мерки. Сред тях са вечерен час за децата до 18 години и задължително носене на маски и на открито. Новите мерки са в сила до 31 март.

Въвежда се вечерен час за децата до 18 години. Те няма да бъдат допускани на обществени места без придружител от 20 ч. до 6 ч.

Носенето на защитни маски става задължително и на открити места. Изключение са само децата до 6-годишна възраст.

Преустановяват се всички събития от спортен или тренировъчен характер на открито или закрито. Това включва и националните или международни състезания. Преустановяват се и посещенията на пазари и тържища. Изключение има за тези, които са регистрирани да продават само хранителни стоки. Не се допускат сватби и погребения с присъствие на повече от 10 души.

Преустановява се провеждането на планов прием в лечебните заведения. Изключение ще бъде направено за трансплантациите на органи, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания, инвитро процедурите, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

"Всичко, от което има нужда Бургас, ще бъде направено. Ще бъдат пренасочени допълнителни ваксини, ще се изпрати и "Ремдесивир". Днес сме поръчали и извънредна доставка на препарата. Имаме пълно съдействие от директорите на болниците. Имаме готовност да изпратим и колеги от други лечебни заведения. Бургас ще се справи и ще издържи на тази вълна на Covid", каза здравният министър, който се запозна с обстановката в Бургас на място. Той изрази притеснение, че има бременна жена с вируса, която е в тежко състояние. Освен нея има още две бременни, заразени с вируса. За да се координира грижата за родилките на национално ниво МЗ ще създаде специално звено, каза Ангелов.

Същевременно процесът по имунизация в страната отново се ускорява За изминалото денонощие са поставени над 12 000 дози. До момента у нас поставени 388 805 ваксини. Втора игла са получили 78 390 човека.

14 възрастни от дом, ваксинирани с 2 дози, са с Covid-19, но са добре

Здравните власти съобщиха в сряда, че 31 души от Дома за възрастни с деменция в добричкото село Опанец са се заразили с коронавирус през март, като сред тях има и 14 ваксинирани с 2 дози от препарата на Pfizer/BioNTech. От имунизираните двама са били приети в болница с лека температура и кашлица.

Втората доза е била поставена на обитателите на дома на 26 февруари. Според директорката на РЗИ д-р Светла Ангелова поне 2 седмици сллед ваксинация се изграждат антитела и в този период трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Здравният министър коментира, че в тази ситуация няма нищо необичайно, тъй като ваксините предпазват от тежко симптомно протичане, хоспитализация и смърт и данните от реалния живот ги потвърждават.

Двама от заболелите, които не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания, са починали. Обитателите на дома са общо 41 души.

mediapool.bg